Inici Actualitat Consellera Alsina: “La nostra vocació és mantenir el lligam històric de Catalunya...

Consellera Alsina: “La nostra vocació és mantenir el lligam històric de Catalunya amb els principals organismes multilaterals”

image_pdfimage_print

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha inaugurat l’exposició ‘100 anys de la Societat de Nacions a Barcelona’ a l’Espai Sant Honorat de la plaça de Sant Jaume. Es tracta d’una mostra comissionada pel director del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis, Manuel Manonelles, que recull el llegat de la Conferència Internacional de Comunicacions i Trànsit de 1921.

“El multilateralisme a Catalunya ve de lluny”, ha declarat la consellera Alsina. “Commemorem que fa 100 anys que va tenir lloc a Barcelona la primera reunió de la Societat de Nacions, una efemèride que evidencia la vocació internacional de les institucions catalanes”, ha dit, i ha explicat que “fem un reconeixement al que va significar en aquell moment per Barcelona i per Catalunya un esdeveniment global com aquell”. És per això que “la nostra vocació és mantenir el lligam històric de Catalunya amb els principals organismes multilaterals”, ha assegurat Alsina.

Per la seva banda, Manuel Manonelles, director del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis i comissari de l’exposició, ha destacat el context social i polític de 1921 a Catalunya, el rol del periodista català Eugeni Xammar com a peça clau per a la celebració d’aquesta conferència intergovernamental a Barcelona i els resultats que van sorgir de la Conferència, tant en forma de tractats internacionals com també d’interès creixent de la societat catalana pels afers internacionals.

Publicitat
Publicitat
Societat de Nacions a Barcelona
La Societat de Nacions, precursora de Nacions Unides, va triar Barcelona per celebrar la seva primera reunió intergovernamental. En aquell moment, la institució tenia poc més d’un any de vida, sorgida del Tractat de Versalles que va posar fi a la Primera Guerra Mundial. La seu principal d’aquesta Conferència va ser el Palau de la Generalitat, cedit pel president de la Mancomunitat de Catalunya, Josep Puig i Cadafalch, junt amb el Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. L’any 1921, doncs, enmig d’un context políticament i socialment convuls, la plaça de Sant Jaume de Barcelona va ser un dels epicentres de la diplomàcia internacional, testimoni i protagonista alhora dels primers passos d’un incipient multilateralisme modern.

L’exposició ‘100 anys de la Societat de Nacions a Barcelona’, que aprofundeix en el context històric i la projecció de futur de la Conferència, mostra materials i fotografies històriques, així com elements de caràcter audiovisual i didàctic. La mostra forma part d’un cicle d’activitats organitzat en el marc de la commemoració institucional del centenari de la Conferència Internacional de Comunicacions i Trànsit, impulsat pel Departament d’Acció Exterior i Govern Obert i el Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya. En els propers mesos, el cicle programarà tres exposicions, diverses conferències i el rodatge d’un documental. El cicle compta amb la col·laboració de la Biblioteca de Catalunya, l’Arxiu Nacional de Catalunya, el Port de Barcelona, el Museu d’Història de Catalunya, l’Ateneu Barcelonès i DIPLOCAT.