image_pdfimage_print

La comissió de seguiment de la commemoració del centenari del naixement de Joan Oró ha celebrat la primera reunió de treball per iniciar la configuració i els preparatius de les activitats que formaran part del programa de la celebració, el gruix de les quals tindran lloc el 2023.

La reunió, en format telemàtic, ha estat presidida pel president de la Fundació Joan Oró, Francesc Oró, i el delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, i ha comptat amb la participació de diverses institucions i entitats que integraran la comissió. Així, hi han pres part els directors/res i altres representants dels serveis territorials dels departaments de Vicepresidència, Educació i Cultura a Lleida; el regidor de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica de l’Ajuntament de Lleida, Jaume Rutllant; el director de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, Joanjo Ardanuy; el vicerector de Planificació, Innovació i Empresa de la Universitat de Lleida, Ferran Badia; el director científic del Parc Astronòmic Montsec, Salvador Ribas; i el director del Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), Ignasi Ribas. En properes reunions de la comissió poden afegir-s’hi altres membres. Per voluntat de la Fundació Joan Oró, la coordinació de l’organització dels actes de la commemoració anirà a càrrec la Delegació del Govern.

Entre les activitats proposades en la primera reunió de la comissió per a la commemoració del centenari del naixement del científic, destaquen l’organització de diverses exposicions i conferències sobre la figura de Joan Oró. En aquest punt, Francesc Oró i Bernat Solé han subratllat “la importància de donar a conèixer la figura de Joan Oró des d’una vessant científica però també des de la seva mirada humanística envers la vida i l’origen de l’univers”.

Publicitat
Publicitat

Una altra iniciativa de la commemoració del centenari serà l’elaboració d’una maleta pedagògica amb suport digital adreçada als centres educatius, de Primària i de Secundària, de cara al curs 2022-2023, amb una proposta didàctica que doni a l’alumnat l’oportunitat de conèixer de manera col·laborativa i en xarxa la vida de Joan Oró i alguns dels seus experiments científics i de participar en activitats vinculades. El Departament d’Educació, el Parc Astronòmic Montsec (PAM) i l’Ajuntament de Lleida ja han començat a treballar en aquest projecte per tal de tenir-lo enllestit al començament del proper curs.

Per altra banda, el PAM té previst dedicar el Festival d’Astronomia del 2023 a la figura de Joan Oró. L’any del centenari també comptarà amb l’edició d’un llibre sobre Oró per part de Pagès Editors.

La comissió de seguiment de la commemoració del centenari del naixement de Joan Oró s’anirà reunint periòdicament per avançar en la coordinació de l’organització de les diferents activitats.