Reproduïm a continuació el manifest signat per més de 200 professionals on es denuncia la manipulació dels índexs de democràcia, segons la notícia publicada ahir. Així mateix, podeu llegir l’estudi complet a la nostra secció de “Reportatges”.
Manifest
Els signataris d’aquest document denunciem l’ús d’índexs de democràcia basats en reculls d’opinions subjectives, com ara els publicats per The Economist i pel V-Dem Institute, per a acreditar, contra l’evidència objectiva, la qualificació d’Espanya com a “democràcia plena”.
A partir del treball i la publicació de l’estudi “Prejudici i manipulació sota l’aparença de ciència: la dubtosa qualificació d’Espanya com a “democràcia plena” i els febles fonaments dels índexs de qualitat democràtica”, fet per sis estudiosos del tema, publicat a la Revista de Catalunya el 27 de setembre de 2021, en el qual s’ha interpel·lat els autors dels índexs, podem afirmar:
- L’índex de The Economist no justifica com controla els possibles biaixos de les opinions dels seus experts anònims.
- Les definicions i l’arquitectura dels índexs V-Dem són efectivament sòlides i ben pensades.
- Tanmateix, hi ha molt poc control sobre l’aplicació pels experts dels criteris de classificació i avaluació, cosa que fa les puntuacions difícils de comparar d’un país a un altre, o d’un any a un altre.
- No fa públic qui són els autors que intervenen en la confecció del seu índex; els gestors regionals seleccionen els experts de manera confidencial (en part per qüestions de seguretat en alguns països) i aquests no estan obligats a proporcionar cap fonament per a les seves avaluacions.
- No es proporciona justificació de les decisions dels experts, a part dels comentaris d’alt nivell que poden aparèixer a l’informe anual.
- Com que les puntuacions resulten de comentaris anònims d’experts que ni tan sols necessiten justificar les seves recomanacions, no hi ha manera d’eliminar l’impacte del biaix, el prejudici o el propi interès.
En conclusió:
- Lamentem que, en adherir-se a una metodologia exposada a biaixos subjectius sense imposar-hi controls efectius per a corregir-los, aquests índexs afegeixin confusió en un camp on el seu objectiu original i declarat era precisament millorar la transparència.
- Denunciem que es qualifiqui Espanya com a “plena democràcia”, ja que les nombroses violacions recents dels drets humans a Espanya són simplement incompatibles amb el que els anomenats instituts de qualitat democràtica han atorgat tan generosament al Regne d’Espanya
- Emplacem a The Economist i al V-Dem Institute a introduir controls més robusts a les seves metodologies per tal de limitar el risc de biaix, prejudici i manipulació que avui enterboleix el seu valor objectiu
Catalunya, gener del 2022
Podeu consultar la llista dels signants en aquest enllaç.