image_pdfimage_print

El grup parlamentari d’Esquerra Republicana ha registrat una proposta de resolució per exigir al govern espanyol el retorn de l’IVA de la recerca a les universitats i centres de recerca catalans, que es votarà aquest febrer a la Comissió de Recerca i Universitats del Parlament. Els republicans també volen que s’estableixin mecanismes de reparació i compensació per aquestes institucions, que han vist perjudicada la seva tresoreria per l’abús de poder i la mala praxis de l’Agència Tributària espanyola des del 2015.

Tal com s’exposa a la proposta, la legislació europea estableix que les activitats de recerca i innovació en ciències naturals i tecnològiques són activitats econòmiques i que, per tant, les universitats i centres de recerca tenen dret al reintegrament de l’IVA que han pagat. Aquesta legislació va ser transposada a l’Estat espanyol amb el Reial Decret 475/2007, que, precisament, inclou dins de la classificació d’activitats econòmiques la recerca bàsica, l’aplicada i el desenvolupament experimental en ciències naturals i tècniques.

Malgrat això, des del 2015 el govern espanyol es nega sistemàticament a reintegrar l’import complet de l’IVA per les activitats de recerca, argumentant que, a diferència de la recerca aplicada, la recerca bàsica no hauria de ser considerada una activitat econòmica. Una distinció que no té cap base legal, atès que no apareix ni en la legislació europea, ni en la seva transposició a l’estatal, es denuncia al text.

Publicitat
Publicitat

Per si això no fos prou, l’Agència Tributària exigeix que siguin les pròpies institucions de recerca les que renunciïn al reintegrament complet de l’IVA i ho formalitzin per escrit. És un procediment que s’aprofita de la indefensió de les institucions de recerca, s’assenyala, perquè si aquestes ho denunciessin, l’Agència Tributària aturaria sine die la devolució de cap import durant els anys que duraria el litigi legal.

Per tot plegat, a la proposta de resolució que els republicans porten a votació de la Comissió, es reprova l’Agència Tributària i s’exigeix a l’Estat que compleixi el seu propi ordenament i el de la Unió Europea i posi fi a les estratègies dilatòries de l’Agència Tributària, pagui el retorn complet de l’IVA amb els interessos corresponents i estableixi formes de reparació i compensació.

En paraules del diputat d’Esquerra Republicana, Pau Morales, que és membre de la Comissió de Recerca i Universitats, exigim al govern espanyol que faci la devolució de l’IVA, que no posi pals a les rodes als centres de recerca i universitats catalanes i, per tant, acabi amb aquesta pràctica mafiosa de la hisenda espanyola amb què pretén estalviar-se part del retorn que li pertoca fer al món de la recerca del nostre país.