La consellera Alsina amb el president de la Comissió de Relacions Exteriors de la Cambra dels Diputats de Mèxic
image_pdfimage_print

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha començat aquest dijous un viatge de treball a Mèxic després de la seva visita als Estats Units amb una reunió amb membres de la Comissió de Relacions Exteriors de la Cambra de Diputats mexicana, encapçalats pel president de la Comissió, el diputat Alfredo Femat. La visita a la Cambra de Diputats respon a l’estratègia de l’Executiu d’enfortir els vincles de col·laboració amb les institucions parlamentàries mexicanes. He proposat la creació d’un grup d’amistat amb Catalunya a la Cambra de Diputats mexicana, com ja existeixen als parlaments del Regne Unit i de Suïssa, que ens permeti continuar reforçant les nostres relacions històriques, ha anunciat la consellera Alsina en una atenció als mitjans a la sortida de la reunió.

Durant la trobada amb els diputats, la consellera ha destacat els ponts d’amistat entre Catalunya i Mèxic, dos territoris amb vincles de llarga tradició que actualment mantenen una col·laboració estreta els àmbits de la innovació, l’intercanvi acadèmic, el govern obert i les polítiques de sostenibilitat. Alsina ha afirmat que “Mèxic és un país prioritari de l’acció exterior catalana” i ha subratllat “com hem fet a Nova York i Washington, avui som a Ciutat de Mèxic per enfortir l’amistat entre Catalunya i Mèxic, un país que ha marcat profundament la història catalana recent i amb qui seguim col·laborant estretament”. En aquest sentit la titular d’Acció Exterior i Govern Obert ha situat la Delegació del Govern a Mèxic com “una peça clau per fer créixer” aquesta “relació política, cultural, econòmica i d’amistat històrica entre els nostres pobles”.

Agraïment al poble mexicà

Publicitat
Publicitat

En aquest sentit, Alsina ha volgut traslladar “un agraïment formal” del Govern de Catalunya al poble mexicà “per haver estat a l’altura, per haver rebut els nostres exiliats quan fugien de la repressió franquista i per haver estat històricament al costat de Catalunya en els moments més complicats”. “Els nostres llaços venen del passat i miren cap al futur”, segons Alsina. El país va ser terra d’acollida per a milers d’exiliats catalans que van fugir de la Guerra Civil i de la dictadura franquista. En són exemple intel·lectuals com Josep Carner, Pere Bosch i Gimpera o Jaume Serra i Húnter. “El record d’aquell escalf encara és ben viu i el tenim present en l’actualitat, en un moment en què l’exili continua sent una realitat entre nosaltres. És el cas del president Carles Puigdemont i la resta d’exiliats, que tenen llibertat de moviment a Europa, però no poden trepitjar Catalunya”, ha assenyalat. “Els valors de la democràcia i el respecte als drets humans són valors que ens uneixen amb el poble mexicà”.

Després de la reunió amb els diputats s’ha celebrat la inauguració de la mostra ‘Catalans Il·lustres de Mèxic’, que acull la mateixa Cambra de Diputats. Organitzada per la Delegació del Govern a Mèxic, la mostra és un homenatge a algunes de les personalitats d’origen català que van deixar empremta a Mèxic i que van contribuir de manera decisiva a forjar una relació d’amistat entre mexicans i catalans. L’exposició presenta la vida i obra de catorze personatges amb dobles identitat catalano-mexicana, representatius de diferents disciplines com l’arquitectura, el món editorial i acadèmic, les arts, el sector privat i la política.

Homenatge a Pau Casals i inauguració de la Delegació

La visita a la Cambra de Diputats és la primera de diverses reunions que la consellera Alsina mantindrà des d’avui i fins dissabte a Mèxic. Aquest vespre, en hora mexicana, la consellera Alsina presidirà un concert d’homenatge a Pau Casals organitzat per la Delegació del Govern a Mèxic al Foro Cultural Lenin en el marc del 50è aniversari del discurs del mestre davant les Nacions Unides i de la Medalla d’Or al compositor català (més informació aquí).

Demà (matinada de dissabte en hora catalana) la titular d’Acció Exterior i Govern Obert presidirà la inauguració de la Delegació del Govern a Mèxic. Durant la seva visita al país, la consellera també mantindrà diverses reunions polítiques i en l’àmbit del govern obert i la participació ciutadana, i es trobarà amb diversos actors empresarials catalans i mexicans presents al país.

Mèxic és l’última parada en el viatge de treball que Alsina va començar dilluns als Estats Units i en el marc del qual ha mantingut trobades d’interès per al Govern a Washington i Nova York. Als EUA, la consellera ha presidit un homenatge al compositor català en record al concert que fa 60 anys el mestre va oferir a la Casa Blanca convidat pel president Kennedy.  També ha anunciat dues noves contribucions econòmiques: una a l’Organització Panamericana de Salut per ajudar a respondre a la crisi que viu Haití arran del terratrèmol del mes d’agost passat i una altra al Fons Central de Resposta a Emergències de les Nacions Unides per al 2022 per fer front a les crisis humanitàries.