image_pdfimage_print

Òmnium Cultural fa una crida a esgotar totes les vies per blindar el model educatiu a Catalunya davant la decisió del Tribunal Suprem que imposa als centres educatius l’obligació de fer un 25% de les classes en castellà i, si cal, desobeir-la. L’entitat constata que aquesta nova intromissió injustificable dels tribunals és un atac intolerable que trenca el consens al voltant d’un model d’èxit com és l’escola en català. És per això que des d’Òmnium Cultural s’insta la conselleria d’Educació a fer tot el possible i esgotar totes les vies per protegir el professorat i les escoles davant d’aquest nou atac a la llengua. L’entitat emplaça, sempre que s’hagin esgotat tots els mecanismes, a ignorar aquesta sentència que representa un nou insult a la pluralitat cultural i lingüística. L’entitat també demana valentia a les institucions perquè facin tot allò que sigui necessari per protegir la llengua a l’escola i el gran consens que representa. “L’escola catalana no es toca”, ha demanat el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i ha afegit: “Des de la societat civil, ens conjurem a defensar aquest gran èxit de país i instem les institucions a fer tot el que tinguin al seu abast per blindar el model d’escola, exemple de cohesió, i protegir la comunitat educativa. Inclòs, si cal, desobeir les lleis injustes”.

Davant de la sentència coneguda avui, Òmnium urgeix a bastir i implementar una resposta de país, transversal i sense fissures liderada per Somescola que blindi el català a les aules i el model d’escola, dues de les principals eines que han estat garants de la cohesió social al nostre país les darreres dècades. Òmnium demana a tots els actors implicats i a tota la societat civil que segueixin fent ús de les eines que tenen al seu abast per contrarestar aquesta sentència i així invalidar-la en el dia a dia. En aquest sentit, demana unitat al carrer i fermesa a les institucions, i donar suport a la comunitat educativa.

Així mateix, l’entitat que presideix Jordi Cuixart recorda que el model d’escola catalana és un model consolidat i avalat internacionalment, que contribueix de manera exitosa a la cohesió social, la inclusió i a la igualtat d’oportunitats de tots els infants, així com a normalitzar l’ús del català, llengua pròpia de Catalunya, amb uns resultats acadèmics d’èxit de l’alumnat. Un cop més, l’entitat que presideix Jordi Cuixart lamenta la intrusió injustificable dels tribunals a l’hora de regular el model educatiu del país amb l’únic objectiu polític de minoritzar i invisibilitzar la llengua catalana. La sentència d’aquest dimarts del TSJC és resultat un cop més de la campanya de desprestigi dels poders de l’Estat contra les aules catalanes per acabar amb el model d’escola per la via dels tribunals. Un model d’escola que és un consens social compartit per un ampli ventall de la societat catalana, i que ha contribuït a la cohesió social del país.

Publicitat
Publicitat