La Carta del Descobriment de Cristòfor Colom torna a la Biblioteca de Catalunya (1)

Ahir, 23 de novembre de 2021, el govern d’Espanya ha fet lliurament a la Biblioteca de Catalunya del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya de l’incunable de Cristòfor Colom “Epistola de insulis nuper inventis”.

La Carta va ser sostreta i exportada il·legalment entre 2004 i 2005, i substituïda per una còpia facsímil que va amagar el robatori, de manera que no es va detectar fins a l’agost del 2012 per l’advertiment dels Mossos d’Esquadra.

La sospita d’aquesta sostracció va tenir el seu origen en un cas similar esdevingut a la Biblioteca Ricardiana de Florencia (Italia). A partir d’aquest incident de Florència, la Homeland Security Investigation, Cultural Property, Art and Antiquities (HSI) de la Inmigration and Customs Enforcement (ICE) -Oficina d’Investigació de l’Agència d’Immigració i Duanes dels EE.UU- inicià el 2011 una investigació centrada en altres exemplars de l’epístola. El 2012 es va confirmar que l’exemplar de la Biblioteca de Catalunya havia estat sostret i substituït per una còpia facsímil.

Publicitat
Publicitat

Gràcies a la col·laboració dels governs implicats i del treball conjunt de les forces de seguretat nacionals i internacionals es va localitzar i recuperar l’exemplar als Estats Units. El 2018 la Carta va ser retornada per aquest país a l’ambaixador espanyol a EEUU i després va viatjar a Madrid, on va quedar dipositada al Ministeri de Cultura i Esport.

L’”Epistola de insulis nuper inventis” és un incunable de gran valor històric i documental, del qual només se n’estamparen 9 edicions i diverses versions. Fou impresa per Stephan Plannck a Roma cap a 1493, i relata els esdeveniments del viatge de Colom a Amèrica a partir del moment que l’expedició va sortir des del port de Pals, el 3 d’agost de 1492, i fins al retorn a Lisboa el 4 de març de 1493.

El fet que la Biblioteca de Catalunya hagués digitalitzat l’original el 2004, va ser fonamental per comprovar que el document recuperat era l’autèntic.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here