image_pdfimage_print

Aquest diumenge 14 de novembre s’ha celebrat la sessió constituent de l’Assemblea de Representants, un cop celebrades les eleccions el passat 29, 30 i 31 d’octubre. El Ple s’ha dut a terme a Canet de Rosselló, a la Catalunya del Nord.

L’Assemblea de Representants té 121 escons: 81 per les candidatures de ciutadans, distribuïdes en vegueries i districtes i 40 escons de càrrecs electes del Principat amb una única circumscripció.

Primer s’ha constituït la Mesa d’edat que ha permès iniciar el Ple un cop Jordi Domingo, president de la Sindicatura Electoral ha llegit els noms de les dues persones més joves del ple i la de més edat, que ha presidit la primera part de la sessió, Blanca Serra.

Publicitat
Publicitat

El Ple ha votat i aprovat el Decret 2/2001 i posteriorment ha votat els membres de la Mesa definitiva, s’hi ha pogut presentar qualsevol dels 121 representats elegits i aquest ha estat el resultat:

  • Presidenta: Ona Curto, regidora de la CUP a Arenys de Mar.
  • Vicepresidenta primera: Maria Costa Baqué, alcaldessa de la població Banys d’Arles de la Catalunya del Nord.
  • Vicepresident segon: Jordi Pessarrodona, exregidor d’ERC a Sant Joan de Vilatorrada i d’Independentistes d’Esquerres.
  • Secretari primer: Joan Puig, militant històric d’ERC i membre del corrent Primer d’Octubre.
  • Secretària segona: Assumpció Lailla, diputada de Demòcrates.

El Ple ha conclòs amb l’aprovació del Decret 3/2021 sobre la constitució de les Comissions, que en preveu un mínim de 7.

Discursos destacats per ordre d’intervenció:

Blanca Serra Puig, presidenta de la Mesa d’Edat:

“La solució passa per nosaltres. La resposta de l’embat la tenim nosaltres: la resistència activa. Una resistència que no s’interrogui, que no reculi i sàpiga generar i aprofitar qualsevol oportunitat per avançar en el camí cap a la llibertat. Preparem-nos, alcem-nos, mobilitzem-nos. Moral de victòria!”

Carles Puigdemont, president en funcions del Consell:

“Us vull animar. Us necessitem molt. Fins ara, hem agafat el testimoni del 2017. Es tracta d’agafar aquest llegat i empènyer. Aquesta és una lluita que ve de lluny i hi anirà molt. En nom del Consell, agrair l’acompanyament honorable, del profund orgull que sento que sigueu els primers representants de l’Assemblea de Representants que ha fresat en formes democràtiques, que sens dubte seran les que haurà de prendre la societat democràtica. L’estat català tindrà una radicalitat democràtica que no serà un calc de la mal anomenada democràcia espanyola”.

Toni Comín, vicepresident en funcions del Consell

“El Consell és la primera institució del país d’adscripció voluntària que aplega més gent al conjunt dels Països Catalans. Vull felicitar també al reduït equip tècnic del Consell per l’èxit d’aquesta Sessió constituent. Els que heu estat escollits representants teniu el dret i el deure de sentir-vos protagonistes del procés que ens permetrà arribar al final i fer la República”.

Ona Curto, presidenta de l’Assemblea de Representants

“El Consell ha de ser una eina més per a assolir la independència, l’hem de legitimar i fer-la útil, ja que actualment és l’eina republicana que presenta més estratègia i punts de contingut. És important que el moviment polític que represento hi sigui i ocupem aquest espai. Hem de donar veu a la pluralitat, la transversalitat i al feminisme perquè el Consell no tingui una veu única”.