image_pdfimage_print

A partir del 4 d’octubre, els contribuents que hagin d’abonar a l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) quotes de fins a 150 euros, corresponents a qualsevol dels impostos que gestiona, ho podran fer a través de la plataforma Bizum. Es tracta d’una nova modalitat de pagament ràpida, directa i segura que l’ATC posa a disposició dels contribuents per facilitar-los el compliment de les seves obligacions tributàries. D’aquesta manera, l’Agència continua endavant amb l’estratègia d’acostar l’administració tributària a la ciutadania, amb la incorporació de les noves tecnologies als tràmits diaris, i es converteix en una de les primeres administracions de l’Estat que implementa aquest nou sistema de pagament.

L’Agència calcula que la mesura beneficiarà uns 2 milions de contribuents, entre particulars i empreses, i repercutirà principalment en l’impost sobre les emissions de diòxid de carboni. També podran utilitzar aquest sistema d’accés responsiu des de qualsevol dispositiu mòbil els ciutadans que estan pendents d’abonar deutes a l’ATC, així com tots els contribuents que hagin de presentar una liquidació de fins a 150 euros, corresponent a qualsevol dels impostos que gestiona actualment l’Agència:

 • Impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats
 • Impost sobre el patrimoni
 • Impost sobre successions i donacions
 • Tributs sobre el joc
 • Impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient
 • Impost sobre grans establiments comercials
 • Impost sobre les begudes ensucrades envasades
 • Impost sobre les estades en establiments turístics
 • Impost sobre els habitatges buits
 • Impost sobre l’emissió d’òxids de nitrogen a l’atmosfera produïda per l’aviació comercial
 • Gravamen de protecció civil
 • Impost sobre l’emissió de gasos i partícules a l’atmosfera produïda per la indústria
 • Impost sobre els actius no productius de les persones jurídiques
 • Impost sobre les emissions de diòxid de carboni dels vehicles de tracció mecànica

Aquesta modalitat de pagament, que es podrà dur a terme amb totes les entitats financeres que ofereixen el servei de Bizum comerços, ve a completar les que ja ofereix l’ATC:

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

Com funciona?

 1. En el moment de realitzar el pagament d’una liquidació o d’un deute a través de la seu electrònica de l’Agència (https://atc.gencat.cat/ca/gestions/pagament-liquidacions/), un cop introduïdes les dades de la carta de pagament que l’usuari haurà rebut amb la notificació, cal seleccionar l’opció de pagament amb Targeta/Bizum.
 2. El sistema demanarà el número de telèfon a l’usuari i, si aquest número està donat d’alta en una de les entitats financeres que ofereixen el servei de Bizum comerços (https://bizum.es/obtener-bizum-compra/), es podrà efectuar el pagament.
 3. Per poder realitzar el pagament, s’haurà de confirmar d’acord amb les directrius de cada entitat bancària. Algunes requereixen acceptar la transacció mitjançant l’aplicació mòbil i d’altres demanen introduir la clau (quatre dígits) que es va informar quan es va activar el servei BIZUM.
 4. En finalitzar el pagament, es genera un justificant que es podrà obtenir a la mateixa seu electrònica de forma immediata.

Garantides la seguretat de les transaccions i la protecció de les dades

La protecció de les dades de l’usuari està garantida, ja que el número de telèfon que es demana a la plataforma serveix només per pagar amb Bizum, l’ATC no farà servir aquesta informació per a cap altra finalitat. D’altra banda, Bizum és un sistema segur que compta amb l’aval dels sistemes de seguretat de les entitats financeres.