image_pdfimage_print

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha encapçalat aquest dilluns l’acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya a París, acompanyada del delegat del Govern a França, Daniel Camós. Amb aquest acte, el Govern dona el tret de sortida a les celebracions de la Diada a l’exterior.

En la seva intervenció, Alsina ha recordat la figura de Pau Casals -protagonista de la Diada d’enguany- i l’exili a França del cèlebre violoncel·lista. “Avui continuem tenint exiliats i és urgent trobar una solució perquè puguin tornar a casa”, ha reivindicat la consellera. En aquest sentit, ha avisat que “la setmana vinent posarem sobre la taula de negociació tant aquesta com la resta de recomanacions del Consell d’Europa”, perquè la taula amb l’estat és per abordar la resolució del conflicte polític català, que no se solucionarà si no acordem un referèndum com els del Quebec i Escòcia”.

La titular d’Acció Exterior i Govern Obert ha recordat en aquest sentit dues de les demandes del Consell d’Europa: no perseguir ningú per expressió opinions favorables a la independència i reformar els delictes de rebel·lió i sedició. “Respectar els drets fonamentals i les demandes dels ciutadans és crucial en l’estat de dret”, ha afirmat Alsina.

Publicitat
Publicitat

La celebració de la Diada Nacional de Catalunya a la capital francesa ha tingut lloc a l’Atelier des Lumières, que actualment acull dues exposicions immersives sobre l’obra de Salvador Dalí i Antoni Gaudí. La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert ha apuntat que aquesta proposta cultural “simbolitza l’estreta relació entre França i Catalunya”. “És el meu primer viatge com a consellera i he escollit un país amb el qual ens uneixen vincles de tot tipus: històrics, econòmics, culturals, lingüístics, sentimentals…”. Alsina ha recordat en aquest sentit les “intenses” relacions comercials entre els dos països: França és el primer soci comercial, amb 700 filials d’empreses catalanes; el 25% de les exportacions catalanes es fan a França, que també és el primer país emissor de turisme (entre 4 i 5 milions de turistes abans de la pandèmia). A més, ha dit, “amb França també compartim la voluntat de “construir una Europa integradora, amb una Unió Europea democràtica i centrada en la qualitat de vida de les persones”.

Alsina també ha posat en valor la cooperació transfronterera entre Catalunya i les regions de Nova Aquitània, Occitània, Alvèrnia-Roine-Alps i Provença-Alps-Costa Blava, amb projectes com l’Euroregió Pirineus Mediterrània, els Quatre Motors per a Europa, la Comunitat de Treball dels Pirineus i les Regions per a la Recuperació Europea.

A l’acte han assistit unes 150 persones, entre les quals membres del cos diplomàtic, del món polític regional i municipal, destacats representants del sector cultural i empresarial i membres de la comunitat catalana a París.

Primer viatge oficial a l’estranger

L’acte a l’Atélier des Lumières ha clausurat la visita a París de la consellera Alsina, que ha estat el primer viatge oficial des que va prendre possessió del càrrec i ha comptat amb una intensa agenda de contactes. Ahir, Alsina va sopar amb diversos membres de la comunitat catalana a França. Aquest matí s’ha reunit amb el secretari d’estat per a la Transformació de l’Administració Pública, Thierry Lambert, amb representants de la regió d’Ile de France, de l’Ajuntament de París i amb la directora de Governança de l’OCDE, Elsa Pilichowski. A més, Alsina ha dinat amb diputats i senadors de diferents partits de l’arc parlamentari, i a la tarda l’han rebut contactes del món empresarial i ha mantingut una reunió amb amb el subdirector general de Cultura de la UNESCO, Ernesto Ottone, i un representant del think tank més influent de França, l’IFRI.

Tots els actes de les delegacions del Govern a l’exterior

Les delegacions del Govern a l’exterior han preparat una quinzena d’activitats per portar la Diada Nacional arreu del món. La celebració d’enguany continua, marcada encara per la COVID-19, combina actes presencials amb aforament reduït, amb altres de telemàtics o en format híbrid .

Es faran diferents homenatges a catalans i catalanes que han deixat petjada arreu del món, com a l’escriptora Aurora Bertrana a Suïssa, el comte Ramon de Vilana-Perles a Àustria o els exiliats republicans a Mèxic. En el terreny cultural, destaca l’estrena del festival Catalan Sounds, organitzat per les delegacions a Mèxic, l’Argentina i els Estats Units per apropar la música catalana a l’Amèrica Llatina i els Estats Units, a més dels concerts de Beth a Brussel·les, Andrea Motis, a Roma, o Anaïs Vila, a Lisboa.

6 de setembre

Delegació del Govern a Suïssa

L’acte institucional, encapçalat pel delegat del Govern a Suïssa, Gabriel Boichat, és un homenatge a l’escriptora i violoncel·lista catalana Aurora Bertrana. Compta amb una xerrada entre la presidenta de la fundació Prudenci Bertrana i exconsellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, i l’escriptora i filòloga Adriana Barcia.

9 de setembre

Delegació del Govern davant la Unió Europea

L’acte institucional, de petit format, estarà encapçalat pel delegat del Govern davant la Unió Europea, Gorka Knörr, i la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs. Comptarà amb una xerrada del periodista Josep Maria ‘Txatxo’ Benet i un concert de la cantant Beth.

Delegació del Govern a Itàlia

L’acte, encapçalat pel delegat del Govern a Itàlia, Luca Bellizzi, comptarà amb un concert de jazz amb Andrea Motis amb aforament limitat.

Delegació del Govern als Balcans

Al llarg d’aquesta setmana la Delegació compartirà a les seves xarxes socials (Twitter, Facebook i Instagram) un joc de preguntes sobre Catalunya adreçat a la població dels Balcans. El premi seran dues entrades per l’obra de teatre “Encara hi ha algú al bosc”.

Delegació del Govern als Països Bàltics

La delegada del Govern als Països Bàltics, Eva Cylwik, mantindrà briefings temàtics amb representants de think tanks i mitjans de comunicació dels Països Bàltics i Polònia, en una sèrie de trobades sota el lema “11 topics for 11 th september”.

11 de setembre

Delegació del Govern a l’Europa Central

La Delegació del Govern a l’Europa Central dedicarà la Diada al comte Ramon de Vilana-Perles, que va ser mà dreta de l’emperador Carles VI i un dels catalans més influents del Sacre Imperi Romanogermànic. Acompanyats de la delegada del Govern a l’Europa Central, Krystyna Schreiber, els alcaldes d’Oliana i de Biedermannsdorf segellaran un acord de cooperació entre els dos municipis.

Delegació del Govern al Regne Unit

La Delegació del Govern al Regne Unit celebrarà un acte a l’aire lliure, amb la presència de totes les oficines de la Catalonia House (ACCIÓ, ICEC, l’Institut Ramon Llull i l’Agència Catalana de Turisme), que encapçalarà el delegat, Sergi Marcén.

Delegació del Govern a Portugal

La Delegació del Govern a Portugal celebrarà un acte institucional encapçalat pel delegat, Rui Reis, que comptarà amb un intercanvi d’experiències professionals artístiques entre catalans residents a Portugal i viceversa. Hi participarà la realitzadora audiovisual Inês Peixoto, el fotoperiodista Enric vives-Rubio i el productor i músic Jaume Pradas. La vetllada es clourà amb un concert d’Anaïs Vila.

Delegació del Govern a Mèxic

La Delegació del Govern a Mèxic farà un homenatge a l’exili republicà, amb un reconeixement a refugiats catalans vius que encapçalarà el delegat Lleïr Daban. També s’inaugurarà l’exposició “La Huella catalana en México”. I arrencarà el festival Catalan Sounds, organitzat per les delegacions de Mèxic, l’Argentina i els Estats Units, amb el concert del grup Roba Estesa.

Delegació del Govern als Estats Units

La Delegació del Govern als Estats Units i el Canadà ha organitzat una projecció del primer concert del festival Catalan Sounds, amb el grup Roba Estesa, per a la comunitat catalana de Washington DC. A més, el dia 14 de setembre es farà una recepció a la seu de la Delegació, on es presentarà una experiència immersiva de mapping que recull els elements més destacats de la cultura catalana.

Delegació del Govern a l’Argentina

La Delegació del Govern a l’Argentina farà un homenatge a “la petjada catalana a l’Amèrica del Sud”, de la mà de les 30 comunitats catalanes a la regió i els estudiants de català.

Delegació del Govern a Tunísia

La Delegació del Govern a Tunísia celebrarà la Diada en format telemàtic, amb el llançament de diferents càpsules de vídeo per apropar la història i la cultura catalanes al Magrib. L’historiador Agustí Alcoberro explicarà els orígens de la Diada, el cantant catalano-algerià Yacine Belahcene tocarà una peça dedicada i Mohamed Suleiman, director de l’Orquestra Àrab de Barcelona, oferirà una versió d’“El Cant dels ocells”.

Delegació del Govern a Alemanya

La Delegació del Govern a Alemanya celebrarà telemàticament la Diada amb un discurs institucional de la delegada Marie Kapretz i un concert enregistrat de Carles Cases (piano) I Sveta Tovstukha (xel·lo).