image_pdfimage_print

L’històric partit ecologista Els Verds-Alternativa Verda (EV-AV), fundat el 1983 com Alternativa Verda-Moviment Ecologista de Catalunya i refundat el 1999, fa una crida a les bases del moviment ecologista i ambientalista català per a presentar llistes a les eleccions municipals vinents.

En comunicat de premsa, el partit ecologista explica que l’objectiu és aglutinar l’electorat, les entitats cíviques i les noves generacions mobilitzades pel canvi climàtic. Hi ha un gran desencís amb els partits polítics tradicionals que quan governen no reaccionen davant l’emergència ecològica; organitzacions que continuen ancorades en un model de creixement basat en l’increment del PIB i que promouen projectes que augmentaran les emissions de gasos d’efecte hivernacle: ampliació de l’aeroport del Prat, proposta de Jocs Olímpics d’Hivern; augment del turisme de masses; extensió del 5G; ampliació de ports esportius, noves urbanitzacions al litoral i un llarg etcètera.

Tots els indicadors ens fan pensar que el Govern Aragonès no podrà complir els objectius de la Llei de canvi climàtic (2017): el 50% de l’electricitat que consumim ha de ser subministrada per fonts renovables el 2030 i el 100% el 2050. Ara bé, crear 600 MW d’energia solar fotovoltaica i 400 MW d’energia eòlica durant una dècada serà una fita impossible sense concertació social.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

Si no empenyem ara i decididament les renovables després del tancament de les nuclears d’Ascó i Vandellòs a partir de 2035, haurem de rebre l’electricitat verda generada en els parcs solars i eòlics de l’Aragó, un fet que comportarà noves línies d’alta tensió fins al Baix Llobregat.

També perilla el compromís de reduir el 40% de les emissions de gasos amb efecte hivernacle el 2030 respecte a les de 2005.

El canvi climàtic és el repte més gran de la història de la humanitat i dels Països Catalans. El recent sisè estudi del Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (GIEC) és alarmant: la pujada del nivell del mar, l’acidificació dels oceans i el retrocés de les glaceres són ja irreversibles. Hi haurà fenòmens extrems en magnitud i freqüència i onades de calor, inundacions, sequeres, reducció del cabal dels rius i pèrdua de biodiversitat.

El GIEC considera la conca mediterrània la “zona més sensible del planeta”, que s’escalfa a un ritme superior a la mitjana. Però, davant d’aquesta “alerta roja” els governs —també el de la Generalitat— reaccionen de forma insuficient i continuen venerant el mite del creixement amb un intent inútil de conciliar-ho amb la mitigació del canvi climàtic. Ens ho va dir Albert Einstein: “No es resol un greu problema amb les mateixes formes de pensar que l’han generat”.

Si volem mantenir-nos per sota d’1,5 graus centígrads i que la temperatura no superi els 5 graus centígrads a finals del segle són inevitables reformes radicals en el model productiu i una nova governança a d’àmbit mundial, nacional i local. La propera cimera de Glasgow (COP-26) es presenta com la darrera oportunitat per a involucrar els estats més contaminants (Brasil, Rússia, Austràlia, EUA, l’Índia i la Xina) i per a descarbonitzar l’economia mundial.

L’acció local és decisiva per a impulsar aquest canvi de paradigma i per a repensar amb urgència el transport, el consum, l’energia, l’urbanisme, l’habitacle, l’agricultura, el reciclatge… Per això fem aquesta crida tot apel·lant a la responsabilitat política del moviment en defensa del territori i de les dotzenes d’entitats locals i comarcals que el configuren.

És en el debat democràtic, la participació cívica i la mobilització que definirem el país que volem i que aturarem projectes incompatibles amb la mitigació del canvi climàtic.

Ha arribat el moment de reaccionar i d’evitar més dispersió de les nostres forces. Defugim tota pretensió hegemònica i posem la legitimitat del nostre partit al servei de les lluites ecologistes i ambientalistes que no tenen una expressió política.

Hem d’aconseguir que, finalment, tinguem veu i vot als nostres ajuntaments i alhora als mitjans de comunicació. No podem admetre que les forces alienes a l’ecologisme ens representin i segrestin el nostre ideari sedimentat durant moltes dècades.

El màxim d’emissions de CO2 ha de ser, segons el GIEC, d’aquí a quatre anys per a evitar el col·lapse climàtic. Seria una irresponsabilitat no intentar abans un procés transversal i unitari de l’ecologisme als Països Catalans.

Aquesta crida ha estat acordada pels fundadors del partit Els Verds-Alternativa Verda durant una reunió celebrada el 26 d’agost a Sant Feliu de Guíxols amb la presència de representants del partit Europe-Écologie-Les Verts-Pays Catalan, de Catalunya del Nord.