image_pdfimage_print

Amb el reinici del curs polític, l’eurodiputada independent a l’exili de JXCAT, Clara Ponsatí, es desmarca en un comunicat públic del  Consell per la República.  En aquest comunicat exposa que des del 23 de desembre de 2020 no està dins dels àmbits de deliberació i decisió  d’aquesta entitat amb seu a Brusel·les i que dirigeix Carles Puigdemont.  La seva determinació l’ha provocat, segons comenta, el fet que aquesta associació està vinculada a “les lògiques electorals” autonòmiques del Principat de Catalunya. De fet, retreu que hagi estat el cavall de batalla en “la formació i la coalició de l’actual govern de la Generalitat”.

Clara Ponsatí  ha destacat per la seva defensa de la via unilateral, com una via legítima i normal en l’expressió nacional coherent  d’un poble. El seu posicionament ha estat respòs des del Consell per la República tot aclarint que el seu distanciament no canvia res en la marxa de l’entitat i en els seus objectius. Tanmateix, veus mediàtiques com Ramon Cotarelo ja s’han posicionat a favor del plantejament de la Clara Ponsatí, que ara viu a Bèlgica i continua amenaçada per la justícia espanyola.

Un govern a l’exili, totalment legítim, era un projecte que molts independentistes han cregut possible. No obstant això, el projecte actual, segons destaca Clara Ponsatí, “opera supeditat  a les dinàmiques de la política i els governs autonòmics”. Un fet que ja va suposar, des de l´inici, que tingués una freda acollida per part d’entitats independentistes, en general. El número d’adhesions, tot i la persistent propaganda, s’ha estancat. Una eventual institucionalització d’un govern a l’exili suposaria, abans que res, que el Consell per la República s’anomenés “Consell de la República”, un fet que no s’ha volgut assumir tot i explicar que des de Bèlgica era possible actuar al marge de la pressió espanyola.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat