image_pdfimage_print

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, en un acte el passat dia 1, ha avisat Pedro Sánchez que “aquest país no deixarà mai de votar”. “Ho sento molt per vostè, però volem que sàpiga que des de la lluita no violenta seguirem, seguirem pressionant perquè ens escoltin i votarem tantes vegades com faci falta”, ha afirmat davant de més de 200 càrrecs orgànics de l’entitat, que han volgut ser presents i acompanyar el president d’Òmnium en el seu primer acte polític d’entitat, una setmana després dels indults. Des de l’edifici Roc Boronat de la Universitat Pompeu Fabra, on també s’ha desplegat una pancarta gegant amb la frase “Vaig entrar a la presó com a president d’Òmnium i en surto com a president”, Cuixart ha anunciat que, coincidint amb el 60è aniversari de l’entitat que es commemora aquest mes de juliol, s’organitzarà una gran celebració commemorativa a la Catalunya del Nord. “Convertim el 60è aniversari en un acte de retrobament nacional on no hi falti ningú, on tothom se senti convocat”, ha dit, afirmant que serà un “repte col·lectiu” i un “acte de generositat perquè el president Puigdemont i el vicepresident Junqueras ens puguin acompanyar”.

També ha volgut agrair durant la seva intervenció el llegat de la Muriel, així com el suport rebut per Marcel Mauri, la resta de membres de la junta i tots els càrrecs nacionals i territorials d’Òmnium, així com la família. Després de gairebé quatre anys empresonat, el president d’Òmnium ha advertit que “cap indult no farà callar la veu del poble de Catalunya“, i s’ha preguntat: “Algú es pensa que podran fer renunciar el poble de Catalunya a la seva llibertat? Que ningú s’equivoqui, no hi renunciarem”. En aquest sentit, ha reiterat: “Ho estem tornant a fer, i seguirem denunciant als Països Catalans, a l’Estat i al món sencer la vulneració de drets fonamentals”.

Marcel Mauri: “Aquest 11-S us volem a Barcelona; volem tornar a fer de la capital del nostre país el centre de la lluita per la llibertat”

Publicitat
Publicitat

El vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri, ha intervingut poc abans que Cuixart, encoratjant la societat civil a recuperar la iniciativa. “Cal que reiniciem el cicle de mobilitzacions en contra de la repressió i a favor de la independència del  nostre país“, ha dit, i ha avançat: “Per això, avui que tenim tota l’entitat present, volem anunciar-vos que aquest 11 de setembre us volem a tots a Barcelona. Volem tornar a fer de la capital del nostre país el centre de la lluita per la llibertat”. D’aquesta manera, ha dit, “demostrar que l’independentisme és més viu que mai”. En aquest sentit, Mauri ha convocat tothom a les 12 del migdia el dia 11 de setembre, al passeig Lluís Companys, en un acte polític que vol enviar un missatge a Madrid: “Es pensaven que la presó ens canviaria. I aquest 11-S demostrarem que Cuixart va entrar a la presó com a independentista i n’ha sortit més convençut que mai”.

Mauri també ha recordat les moltes altres persones que, mentre el president d’Òmnium sumava anys a la presó, han continuat lluitant per la defensa dels drets i les llibertats. “Totes les persones que tens aquí davant s’han deixat la pell per fer-ho des de tots els punts de la nostra geografia”, ha explicat, i ha fet una menció especial a aquells que continuen represaliats: “Avui més que mai no ens podem oblidar que la nostra entitat continua tenint socis i sòcies a l’exili. Socis i sòcies perseguits per les protestes del 2019. Socis i sòcies perseguits pel Tribunal de Cuentas. Socis i sòcies encausats per l’aeroport, per la Jonquera, pels talls d’Amposta”. Per això, ha assegurat que Òmnium seguirà al costat de tots ells, sortint als carrers i defensant els valors de la República catalana: “Cap activista, cap lluitador per la llibertat de Catalunya pot estar sol davant la repressió ferotge d’aquest Estat”. En aquest sentit, la vicepresidenta segona, Clàudia Pujol, ha explicat que justament durant aquest estiu Òmnium serà a les places i carrers del territori per seguir treballant per la llibertat del país: “Junts, hem de garantir l’accés a la cultura i consolidar-la, assegurar i fomentar l’ús de la llengua, garantir els drets civils i polítics, i construir un país cohesionat i just per a tothom. Ens cal donar resposta a tot allò que ha vertebrat el nostre país perquè ens hi juguem el futur. I aquesta feina, la tasca de donar a conèixer tots aquests reptes, comença ja, amb la campanya d’estiu”.

Cuixart a l’ONU: “Defensar els drets humans a Barcelona és fer-ho a Hong Kong, Bogotà o al Caire, per això diem que ho tornarem a fer

La veu de Cuixart també s’ha pogut escoltar poc abans de l’acte, al plenari del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides que s’ha celebrat a Ginebra. Allà, Cuixart ha assegurat que la societat civil es mantindrà ferma en l’exercici de drets fonamentals. “Nosaltres, la societat civil, no deixarem mai de protestar. Defensar els drets humans a Barcelona és fer-ho a Hong Kong, Bogotà o al Caire, i és per aquest motiu que diem que ho tornarem a fer”, ha remarcat davant de representants de diversos estats del món, grups de treball, ONG, així com del relator especial sobre el Dret de Reunió Pacífica de l’ONU, Clement Voulé, a qui ha demanat que pressioni l’Estat espanyol per aprovar l’amnistia i acabar amb la repressió. En aquest debat, Cuixart també ha alertat que “si es permet la repressió política” a l’Estat espanyol, “els països més autoritaris se sentiran legitimats en les seves pràctiques antidemocràtiques”. En aquest sentit, el president d’Òmnium Cultural també ha advertit que “quan es critica alguns estats per criminalitzar manifestacions pacífiques, però no es diu res sobre Espanya, això crea un doble estàndard”, i ha avisat que això “té efectes dissuasius en la protesta de la societat civil”.