Consens anticonstitucional?

image_pdfimage_print

La Constitució de 1978, com explica Xavier Domènech en el llibre Un haz de naciones (Edicions 62, 2020), no va ser producte de la fi de la guerra freda ni com altres d’un consens antifeixista. Es deu al consens de les esquerres que no van permetre l’explosió sobiranista desenvolupada posteriorment davant la radicalització de la sobirania de la nació espanyola.

Hem passat pel perill de mirar cap al passat sense nous horitzons fins que vam arribar a la Comunitat Europea el 1986. Però a la política espanyola han mancat polítiques per configurar un futur viable, perquè els successius governs s’han limitat a la gestió del poder.

Contra la minoria catalana s’ha creat el bloc constitucionalista i la Constitució ha perdut sentit. El bloc constitucionalista ha optat per la política de la victòria contra els dissidents catalans, buscant la derrota de tot el plantejament independentista, en lloc de donar pas a una nova legitimitat democràtica que ara és irreversible, tenint en compte els resultats de les urnes.

Publicitat

No al diàleg

L’espanyolisme radical no s’ha obert al diàleg amb Catalunya. No li interessa parlar amb qui s’ha proposat destruir, sense pensar que s’estava produint a l’Estat una crisi institucional que està superant el sobiranisme català. La derrota ha sigut finalment del sobiranisme espanyol a partir del moment en què el conflicte català s’ha internacionalitzat.

El Congrés dels diputats s’ha oposat a debatre tot allò que podria oferir solucions o vies. Ha faltat la moderació amb l’obcecació hispànica de la unitat forçada que la monarquia simbolitza per damunt de la mateixa democràcia.

Confrontació de l’Estat contra la població catalana

El que hi ha és la confrontació de l’Estat contra la població catalana, intentant a més perfeccionar l’estat de les autonomies sense necessitat de reformes, però obliden a la Moncloa que amb l’aplicació del 155 va morir qualsevol pacte territorial i han deixat de tenir eficàcia o legitimitat els pactes per la redacció de la Constitució de 1978 que ha fet fallida intentant silenciar Catalunya.

FONTEl Republicà
COMPARTIR
Article anteriorLa Generalitat podria assumir lògicament els 5,4 milions que reclama el Tribunal de Comptes
Article següentFrancesc Xavier Vila, nou secretari de Política Lingüística
President en funcions del Grup d'Estudis Polítics, membre d'esquerres per la independència. Llibres publicats a Llibres de l'índex: "L'Estat contra la Democràcia", "La Democràcia Captiva", "En defensa de la Democràcia... Referéndum!", "El gran plet de la Independència", "Memòria de la indignació", "República, ¿y eso qué es?" i "Catalunya i democràcia, el remei republicà". Fundador del digital elrepublica.cat. Actualment, el seu llibre "El debat inacabat, fins que les urnes parlin" ja es troba a les llibreries i a Amazon. Com també el darrer llibre publicat el novembre de 2020 "Sortir del laberint, contrapunts al no diàleg" amb pròleg de Carles Mundó. I una segona edició augmentada de "Ni República, ni democràcia".