image_pdfimage_print

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha advertit als poders de l’Estat que “la divisió del TC vaticina la derrota d’Espanya a Estrasburg”. Mauri ho ha afirmat després de conèixer el contingut de la sentència i dels vots particulars del Tribunal Constitucional respecte del recurs d’empara del president de l’entitat, Jordi Cuixart. Aquests últims admeten clarament els dèficits democràtics de l’Estat espanyol, en contra de la doctrina i la jurisprudència emesa pel Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg. Per a l’entitat presidida per Jordi Cuixart, els vots particulars d’avui evidencien les “fissures en l’estratègia repressiva de l’Estat” i posen de manifest que no es poden posar límits als drets fonamentals. “La unitat d’Espanya no pot ser utilitzada com un límit a l’hora d’exercir els drets fonamentals”, ha dit Mauri, i ha insistit que “l’independentisme té tot el dret a manifestar-se per demanar l’exercici del dret a l’autodeterminació; no és cap delicte i avui ja ho admeten des de dins del propi Constitucional invocant sentències prèvies del Tribunal Europeu de Drets Humans”.

Segons ha puntualitzat Mauri, els dos vots particulars del TC “són molt significatius per la claredat i per la contundència”. “Alerten que la condemna contra Cuixart pot tenir un efecte devastador contra la qualitat democràtica de l’Estat espanyol i empobreix la democràcia perquè limita els drets fonamentals”, ha afegit. En aquest sentit, Mauri ha insistit que “per sobre dels drets fonamentals no hi pot haver la unitat d’Espanya” i ha remarcat que “defensar la independència de Catalunya no pot ser delicte”. “Sempre ho hem sostingut i avui també ho avalen els dos vots particulars”, ha sentenciat.

Per la seva part, el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, que ja acumula 1.331 nits a la presó, ha assegurat a través d’una piulada: “La societat civil no renunciarem als drets democràtics condemnats pel Suprem”. “Ni un pas enrere i ens veiem a Estrasburg!”, ha advertit. En aquest sentit, Mauri també ha admès que el contingut dels vots particulars reforça clarament el recurs que es presentarà properament davant del Tribunal Europeu de Drets Humans.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

Òmnium Cultural insisteix que el cas de Jordi Cuixart, empresonat i condemnat a 9 anys de presó, no és un cas aïllat ni innocu i torna a advertir que pot tenir conseqüències sobre tots els moviments socials de tot Europa, sobretot pels efectes repressors que pot tenir sobre aquests. És especialment rellevant per a l’entitat com els vots particulars singularitzen el paper de la societat civil i reconeixen l’exercici de drets fonamentals com un dels pilars democràtics essencials, tal com Jordi Cuixart va defensar durant el Judici a la Democràcia al Tribunal Suprem.