El president amb els fills d'Oliveres
image_pdfimage_print

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat que proposarà que el Govern atorgui aquest any la Medalla d’Or de la Generalitat a Arcadi Oliveres a títol pòstum. El cap de l’Executiu ha fet aquest anunci durant el transcurs de l’homenatge a l’economista i activista que s’ha celebrat a Sant Cugat del Vallès.

Pere Aragonès ha explicat que va conèixer personalment Arcadi Oliveres i ha posat de relleu els seus valors, el seu optimisme i les “llavors que va sembrar d’esperança, compromís i inconformisme”. També ha fet notar que “no tenia mai un no per a ningú”. I ha instat tothom a “tenir present el mestratge de vida de l’Arcadi en les decisions i compromisos que hem de fer tots al llarg de la nostra vida, tant de forma individual com col·lectiva”.

Nascut l’any 1945 a Barcelona, Arcadi Oliveres i Boadella era economista i va exercir la docència a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Va morir a Sant Cugat el passat mes d’abril. Durant la dictadura franquista va formar part del Sindicat Democràtic d’Estudiants de Barcelona i de l’Assemblea de Catalunya. Va participar en els primers moviments pacifistes com a membre de Pax Cristi i en la creació del Casal de la Pau de Barcelona.

Publicitat
Publicitat

Va ser president de Justícia i Pau de 2001 a 2014, cofundador de la Xarxa Europea Contra el Comerç d’Armes, promotor de la banca ètica a Catalunya i participant a diferents edicions del Fòrum Social Mundial. També era membre d’ATTAC i de la Societat Catalana d’Economia. Va escriure diversos llibres i articles. També va rebre nombrosos premis i reconeixements, com el Premi ICIP Constructors de Pau 2017.

Medalla d’Or de la Generalitat

Mitjançant el Decret de 17 de maig de 1978 es va crear la medalla de la Generalitat de Catalunya per distingir aquelles persones que hagin prestat serveis eminents i extraordinaris a Catalunya en els àmbits polític, social, econòmic, cultural o científic.

L’atorgament de la Medalla d’Or de la Generalitat té caràcter honorífic. Les persones distingides amb la Medalla d’Or tenen dret al tractament d’Excel·lentíssim/a Senyor/a i a la precedència protocol·lària que es determini en els actes oficials. El dret esmentat el conservaran amb caràcter vitalici. L’atorgament serà acordat pel Govern i es formalitzarà mitjançant un decret que serà publicat en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.