Alternativa Verda fa cinc reflexions ecopolítiques del moment

Comunicat d' ELS VERDS-ALTERNATIVA VERDA amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient (5 de juny del 2021)

Plataformes reclamant moratòria per tots els projectes solars i eòlics a la Plaça de Sant Jaume en el Dia Mundial del Medi Ambient
image_pdfimage_print

El nou Govern de la Generalitat i l’homologació dels partits Esquerra Verda i Catalunya en Comú en el Partit Verd Europeu ens motiva per fer aquestes cinc reflexions ecopolítiques:

  1. Si Junts i ERC donen suport a l’ampliació de l’aeroport de Barcelona i a la tercera pista que destruiria irreversiblement els estanys de la Ricarda i la Margarola, que formen part de la Xarxa Natura 2000, i que hipoteca el futur del Parc Agrari del Baix Llobregat, s’apartaran del moviment ecologista i dels grups de defensa del territori. La responsabilitat dels seus dirigents és pronunciar-se sobre els temes que hipotequen el futur de la República.
  2. El corrent ideològic ecoindependentista ha quedat menystingut en el nou Govern Aragonés amb una preferent presència d’una Vicepresidència dedicada al nou “desenvolupisme tecnològic” que comportarà, sense previ debat democràtic, l’extensió del 5G i 6G (a la qual està vinculat el “hub” internacional previst a l’aeroport). Esperem que el nou Departament d’Acció Climàtica no es deixi conduir pels lobbies energètics i agroquímics.
  3. Lamentem que les plataformes legítimament crítiques amb les instal·lacions eòliques i solars (que s’han manifestat el Dia Mundial del Medi Ambient a la plaça de Sant Jaume) i contra els oligopolis energètics no hagin denunciat el pacte del Govern Sánchez amb Iberdrola i Endesa que allarga la vida dels reactors de Vandellòs i Ascó fins al 2035  i que bloqueja el desenvolupament democràtic de les renovables.
  4. Considerem un error polític del Govern Aragonés no haver creat una Vicepresidència de Transició Ecològica com havíem demanat. El nou Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural tindrà moltes dificultats per a concertar socialment el desenvolupament de les energies renovables, la descolonització agroquímica del nostre camp, els objectius dels propietaris forestals i el foment de l’agricultura ecològica. La prova del cotó fluix serà l’ampliació de l’aeroport del Prat i la reactivació del Parc Agrari del Baix Llobregat.
Santi Vilanova en la roda de premsa final del III International Green Congress a Estocolm, celebrada del 28 al 30 d´agost de 1988, junt amb Petra Kelly (Die Grünen alemany), Freda Meissner-Blau (Die Grünen austríac), Sara Parkin ( Green Party anglés) i Per Gahrton (Miljöpartiet de Gröna suec).

5. La recent homologació que ha fet el Partit Verd Europeu del nou partit Esquerra Verda, impulsat per militants del PSUC, i de Catalunya en Comú, motiva la nostra resposta com a partit ecologista (fundat el 1983 com Alternativa Verda-Moviment Ecologista Català i refundat el 1999 com a Els Verds-Alternativa Verda). Andreu Mayayo , un dels dirigents d’Esquerra Verda, no diu la veritat quan declara al setmanari “El Triangle” (2/6/2021): “L’únic partit que compartia un cert perfil amb els Verds europeus era Iniciativa per Catalunya-Verds”. Ens veiem obligats a recordar a l’historiador que l’únic partit català que compartia aquest perfil era Alternativa Verda que, tot i ser extraparlamentari, va participar en els primers congressos de The European Greens a Estocolm i Dover en els anys vuitanta.