Consell d'Europa a Estrasburg
Consell d'Europa a Estrasburg
image_pdfimage_print

La Comissió Jurídica i de Drets Humans de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’’Europa ha aprovat un informe clau per als presos i les preses polítiques. El document, titulat “Should politicians be prosecuted for statements made in the exercise of their mandate?“, es pronuncia sobre la situació de la llibertat d’expressió i de reunió a Espanya i Turquia de les persones que ostenten un càrrec polític.

En l’’aprovació d’’aquest informe, el Consell d’Europa:

1.         Admet que les i els líders independentistes empresonats són presos i preses polítiques.

Publicitat
Publicitat

2.         Convida Espanya a reformar el Codi Penal, concretament els delictes de rebel·lió i sedició.

3.         Reconeix que l’’1 d’’octubre no hi va haver violència per part de la ciutadania.

4.         Proposa la via del diàleg i la resolució democràtica.

Esquerra Republicana celebra que, malgrat la vintena d’esmenes presentades essencialment pels partits polítics espanyols  -PP i PSOE-, el text ha quedat aprovat amb el suport d’’un 75% de la cambra.

En les conclusions de l’’informe, el Consell d’Europa convida Espanya a:

A.        Reformar els delictes de rebel·lió i sedició, de manera que no se’’n puguin produir interpretacions que, a la pràctica, permetin la criminalització de l’’organització d’’un referèndum il·legal o que puguin donar lloc a sancions desproporcionades per transgressions pacífiques.

B.        Indultar (admet formats en la línia de l’’amnistia) o alliberar les preses i els presos polítics de la presó, i retirar els càrrecs i les demandes d’extradició.

C.        Revocar els procediments contra els funcionaris públics en relació amb els fets del 2017.

D.        Abstenir-se de demanar als polítics que renunciïn a les seves conviccions polítiques a canvi de l’’indult o de condicions penitenciàries més favorables.

E.        Assegurar-se que el delicte de malversació només s’’aplica quan se’’n pot demostrar tant la culpabilitat com les pèrdues que afecten el pressupost de l’’Estat.

F.        Entrar en un diàleg constructiu amb totes les forces polítiques a Catalunya, per tal que Espanya pugui resoldre les seves diferències polítiques sense haver de recórrer al dret penal.

La senadora d’’Esquerra Republicana i única representant independentista de l’’Assemblea Parlamentària del Consell d’’Europa, Laura Castel, assegura que aquest informe suposa un “canvi de paradigma”: “Ja ho podem dir, són preses i presos polítics”, assegura la republicana, “ho diu el Consell d’Europa”. Segons Castel, aquest informe és molt rellevant per “l’’enorme impacte que pot tenir en la via jurídica europea”: “Aquest document tindrà unes conseqüències molt importants”. En aquest sentit, la senadora ha destacat el “nerviosisme” entre els i les membres del PP i del PSOE que han format part de la Comissió. “Les esmenes del PP entraven a dir mentides”, ha afirmat Castel, que ha assegurat que el mateix Relator hi ha mantingut una actitud “contundent” en contra. “Des d’’Esquerra Republicana estem contentes amb el resultat de l’’informe”, ha clos Castel.

Inquietud a Madrid per les conclusions de l’’informe

Tant els membres del PP com del PSOE havien presentat esmenes a l’’informe abans de ser votat per la Comissió Jurídica i de Drets Humans. Entre tots dos, en van arribar a presentar 20, de les quals només se n’’ha aprovat una. El text proposat pel Relator s’’ha mantingut gairebé intacte en la seva totalitat, ja que de les tres esmenes aprovades en total, cap ha suposat un canvi substancial en el sentit del text. És per aquest motiu que ambdós partits ja han anunciat que presentaran un vot particular contrari a les conclusions de l’’informe.

Han votat en contra del text un total de sis membres, mentre que l’’informe final ha rebut 21 vots favorables. L’Assemblea debatrà el text el proper 21 de juny.

Ben aviat, també la Comissió d’’Igualtat i No-Discriminació del Consell d’’Europa haurà d’’emetre un informe en relació amb la possible discriminació dels presos i les preses polítiques per motiu d’’opinió política.