image_pdfimage_print

Catalunya presenta a la fira d’educació superior més gran del món, NAFSA 2021, la nova imatge d’Study in Catalonia, la marca internacional del sistema universitari català. Sota el lema Stories Of Human Values, els protagonistes de l’estand virtual Study in Catalonia són estudiants i investigadors d’arreu del món que expliquen en primera persona la seva experiència acadèmica i vital a Catalunya.

Des de l’obertura de la plataforma online, el nou estand d’Study in Catalonia del sistema universitari català ja ha registrat més de 1.500 contactes i s’hi han programat més de 500 reunions en línia. La representació virtual catalana està formada per 17 professionals del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) –organisme que integra al Govern i a les 12 universitats catalanes– i de les universitats participants, que en aquesta edició són UAB, UPF, URL, UdL, UOC, UIC i UAO-CEU.

El saló NAFSA és la trobada d’educadors internacionals més gran del món que se celebra en format virtual fins el proper 4 de juny. Amb més de 70 anys d’història, la fira nord-americana representa un nexe per a l’educació superior internacional i és essencial per facilitar col·laboracions entre sistemes universitaris d’arreu del món. La conferència anual d’enguany s’articula al voltant del tema Dissenyant un futur compartit.

Publicitat
Publicitat

En l’estand de Catalunya, els assistents a NAFSA trobaran testimonis que posen de relleu valors com ara l’excel·lència de les universitats i els centres de recerca del sistema de coneixement català, la diversitat de l’oferta formativa, l’avantguarda en innovació i recerca o el mentoratge de professors i investigadors que els ha ajudat a orientar la carrera acadèmica. Els protagonistes de la campanya #StoriesOfHumanValues també destaquen altres punts forts de la formació superior a Catalunya relacionats amb la qualitat de vida del nostre país, el cosmopolitisme, la riquesa de les tradicions o l’atractiu dels paisatges i les ciutats del país. En aquest enllaç podeu accedir al teaser resum de la campanya.

Sistema universitari de qualitat

Les universitats catalanes es caracteritzen per una elevada qualitat docent i investigadora que les situa en un bon posicionament en els diferents rànquings universitaris internacionals. La posició relativa de Catalunya al rànquing Times Higher Education (THE) és com a 11è sistema universitari a Europa i 18è a escala mundial. Els centres del nostre país se situen en el TOP 100 mundial en fins a quatre matèries del rànquing THE by subject 2021: Economia i negocis, Dret, Psicologia i Art i humanitats. Per la seva part, el rànquing Quacquarelli Symonds (QS) by subject 2021 distingeix universitats catalanes en 45 de les 51 àrees de coneixement que analitza.

Pel que fa a l’assoliment d’objectius de desenvolupament sostenible (ODS), les universitats del nostre país estan en el TOP10 europeu i en el TOP20 mundial, segons certifica el rànquing THE SDG. Barcelona, a més, és considerada com al vuitena ciutat més atractiva del món per venir a investigar i entra al TOP-21 del QS Best Students Cities (2019).

El sistema universitari de Catalunya té una alta capacitat d’atracció d’estudiantat internacional que, tot i que s’ha vist afectada per les restriccions de la mobilitat per la pandèmia, encara continua situant-se per sobre de la mitjana internacional. Segons una estimació de dades d’aquest curs 2020-2021, la matrícula a màsters de l’estudiantat estranger s’ha reduït únicament dos punts percentuals respecte a dades tancades del curs 2019-2020, situant-se en el 22,7% del total d’alumnes matriculats. Un percentatge que se situa per sobre de la comparativa internacional que presenta una mitjana de 13,8% d’estudiantat internacional a les aules universitàries. Al curs acadèmic 2019-2020, els centres catalans van registrar un total de 3.220 estudiants procedents dels Estats d’Units d’Amèrica.