image_pdfimage_print

Un documental fet per Marc Parramon i Amets Arzallus sobre “aquella nit”. Detalls que revelen la profunditat d’un conflicte enquistat, explicats amb l’esperança d’un sacrifici que no pot ésser inútil ni ho será.

Per Marc Parramon, segons explica, Altsasu és una història de joves i per a joves, un tema que té futur i que de seguida va percebre com important. “Vàrem passar moltes hores amb ells”, amb els familiars. Aquella presó no s’entenia ni s’entén. No té cap sentit ni explicació, però ha obtingut l’aval dels tribunals espanyols, van concloure.

El documental és la culminació d’un treball de quatre anys, des del 2017 fins ara, el 2021. I la constant és la del principi: incredulitat, per com una discussió enmig de la gresca es converteix en una eina d’intimidació sense igual.

Publicitat
Publicitat

Ara, la portaveu d’Altsasu, Bel Pozueta, és diputada al congrés espanyol i amplifica tot el que el documental explica amb la distància que l’edició imposa. Una història de repressió així no s’ha convertit en una exposició sentimental malgrat la proximitat amb els seus principals afectats, expliquen. I els setanta minuts de documental esdevenen així unes claus d’interpretació que els seus espectadors sabran entendre. Comprimir quatre llargs anys de vivències, sovint extremes, no és fàcil però manifesten que ho han aconseguit.