Pere Aragonès i Jordi Sànchez, en un moment de la compareixença d'aquest matí.
image_pdfimage_print

Junts per Catalunya i Esquerra Republicana han tancat un acord de legislatura per tal de conformar un govern de coalició i donar sortida als resultats de les eleccions del 14F, de 52% de vot independentista i 74 diputats. L’acord marca les pautes del que ha de ser l’estratègia independentista conjunta, com les prioritats del Govern que han de permetre atendre les urgències socials i econòmiques derivades de la crisi sanitària, així com els mecanismes de coordinació per trobar un marc de consens entre les forces polítiques independentistes com les entitats sobiranistes.

En una roda de premsa conjunta del secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, i del Coordinador Nacional d’Esquerra Republicana i candidat a la investidura, Pere Aragonès, s’ha presentat l’acord. En Pere Aragonès, l’ha anunciat afirmant que “hem arribat a un acord per a governar conjuntament. Tenim entesa per a posar en marxa la nova Generalitat Republicana, un govern fort i cohesionat“. També s’han detallat alguns dels punts d’aquest acord que, tal com ha remarcat Sànchez, permet “una nova oportunitat per les forces independentistes per fer possible que aquest país pugui exercir l’exercici ple de l’autodeterminació i conquerir allò que vam tenir a prop la tardor del 2017”, al mateix temps que fixa les bases per “donar resposta a les necessitats i urgències econòmiques i socials” del país. “És una majoria parlamentària que treballarà per tot el país, però que no farà cap pas enrere en la defensa i la lluita de l’exercici del dret a l’autodeterminació que la majoria del país en té voluntat” ha apuntat Jordi Sànchez que ha insistit que “mirarem l’Estat de cara, aguantant la repressió, treballarem internacionalment per denunciar la mirada curta del Govern espanyol i les institucions espanyoles, i assumirem el repte d’anar als tribunals europeus a defensar el que els tribunals espanyols ens han negat”.

Tal com s’ha explicitat en la roda de premsa, aquest acord respon a la voluntat d’entesa de les dues formacions i “acomoda les dues mirades majoritàries de l’independentisme amb la voluntat de construir una estratègia plural, però alhora coordinada, coherent i sòlida, per seguir avançant en el camí cap a la independència des del consens”. L’estratègia independentista es definirà en un espai de coordinació estratègica conjuntament amb la CUP, l’ANC  i Òmnium que es preveu que es coordini amb el Consell per la República.

Publicitat
Publicitat

Jordi Sànchez, ha apuntat que des de Junts es dona “una oportunitat al diàleg i a la negociació” perquè “creiem que només una negociació i un respecte de les parts, podrà solucionar el conflicte polític”, però també ha remarcat que, malgrat això, “estem determinats a treballar des del primer dia de legislatura per preparar-nos, si l’estat no dona una resposta positiva a les demandes de l’independentisme, tinguem la capacitat de seguir avançant per fer viable l’exercici de l’autodeterminació”.

Estructura de Govern

Pel que fa a la distribució de l’estructura del Govern, l’acord preveu, que així com la presidència recau sobre Esquerra Republicana, la vicepresidència correspondrà a Junts per Catalunya. També les responsabilitats s’assumiran de la manera següent:

 • Departament de la Presidència Inclou, a més, Relacions Institucionals, Administració i Funció Pública, i l’Oficina per al pla pilot de la Renda Bàsica (Esquerra Republicana)
 • Departament d’Economia i Hisenda (Junts per Catalunya)
 • Departament de Feminismes i Igualtat. Inclou l’Institut Català de les Dones, les polítiques d’Igualtat i l’Oficina de Drets Civils i Polítics  (Esquerra Republicana)
 • Departament de Salut (Junts per Catalunya)
 • Departament d’Educació (Esquerra Republicana)
 • Departament de Polítiques Digitals, Infraestructures i Agenda Urbana, que inclou les Polítiques Digitals, polítiques d’Infraestructures i Mobilitat i l’Agenda Urbana (Junts per Catalunya)
 • Departament d’Empresa i Treball. Inclou les polítiques d’Empresa i Competitivitat i de Treball (Esquerra Republicana)
 • Departament d’Acció Exterior i Transparència. Inclou l’Acció Exterior, les relacions amb la UE i Mediterrània, Cooperació, les polítiques de Transparència i Dades Obertes (Junts per Catalunya)
 • Departament d’Acció Climàtica, Agricultura i Alimentació: inclou les polítiques de Medi Ambient i Sostenibilitat, d’Energia, Residus, Aigua i l’actual departament d’Agricultura (Esquerra Republicana)
 • Departament de Recerca i Universitats. Inclou les polítiques d’Universitats i Recerca i de Recerca en Salut (Junts per Catalunya)
 • Departament d’Interior (Esquerra Republicana)
 • Departament de Justícia (Junts per Catalunya)
 • Departament de Cultura (Esquerra Republicana)
 • Departament de Drets Socials. Inclou els àmbits d’Afers Socials I d’Infància, Adolescència I Joventut. (Junts per Catalunya)