Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural
Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural
image_pdfimage_print

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, va assegurar que el president de l’entitat, Jordi Cuixart, “no ha de demanar clemència, sinó que és l’Estat qui ha de demanar perdó, alliberar els presos i fer una amnistia”. Ho va afirmar poques hores després que l’equip d’advocats del president d’Òmnium, Jordi Cuixart, entrés a registre la seva al·legació sobre la petició que va fer dimecres passat el Tribunal Suprem perquè els presos polítics es pronunciïn sobre l’indult. En aquest escrit, Cuixart recorda que “no ha presentat cap sol·licitud d’indult” i que la seva prioritat “no és sortir de la presó, sinó la resolució del conflicte polític pel qual compleix condemna, començant per l’amnistia com a resposta col·lectiva, en comptes de l’indult com a resposta individual”. A través de les xarxes socials, Cuixart també va afirmar: “Què s’han cregut? No acceptarem cap humiliació. Ni penediment, ni indult”. El president d’Òmnium, que ja compta 1.297 nits empresonat, va reiterar: “Ho hem dit al Suprem, al carrer i arreu del món: la defensa de la democràcia no admet xantatges. Ho tornarem a fer. Visca Catalunya lliure!”.

Durant l’atenció a mitjans, Mauri va assegurar que Cuixart és “coherent” amb tot el que va defensar durant el judici, i va recordar que el govern espanyol “mai no ha tingut cap tipus de voluntat de solucionar el conflicte”. “Si no, ja ho haurien fet. No ens creiem absolutament res”, va advertir. El vicepresident d’Òmnium també va recordar alguns dels nombrosos posicionaments internacionals que qüestionen l’empresonament dels presos polítics: “El Consell d’Europa ens va recordar fa pocs dies que Cuixart és l’únic defensor de drets humans empresonat en un estat de la Unió Europea”.

“No es penedeix de res, i tot el que va fer ho tornarà a fer”

Publicitat
Publicitat

El document, que recull el punt de vista de Cuixart i que haurà de ser tingut en compte pel Suprem per emetre l’informe preceptiu sobre si cal concedir o no els indults, indica que el posicionament del president d’Òmnium va ser clar durant el Judici a la Democràcia: “Els fets protagonitzats per Cuixart van ser en el marc de l’exercici dels drets fonamentals de reunió, llibertat d’expressió i llibertat ideològica en defensa del dret a l’autodeterminació”. A més, recorda que Cuixart ja va assegurar que “no hauria pogut actuar de cap altra forma, atenent la seva consciència i el seu compromís social”, que “no es penedeix de res” i que “tot el que va fer ho tornarà a fer, perquè no va cometre cap delicte”.

El president d’Òmnium també va recordà al Suprem que dos magistrats del Tribunal Constitucional ja s’han pronunciat sobre la sentència per sedició i han conclòs que vulnera drets fonamentals, com són el de reunió, expressió, llibertat ideològica i legalitat penal. Això se suma als pronunciaments de diversos organismes internacionals com el Consell d’Europa, el Comitè de Detencions Arbitràries de Nacions Unides, Amnistia Internacional o Front Line Defenders, que han plantejat la vulneració de drets protegits pel Conveni Europeu de Drets Humans.