image_pdfimage_print

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va demanar “als nostres representants i polítics que actuin amb generositat i altura de mires, i també compromís amb les lluites compartides i el futur” i ha recordat que “seguim exigint l’amnistia i la lluita pel dret a l’autodeterminació com solució al conflicte polític que avui tenim entre Catalunya i l’estat espanyol”. “És la mateixa generositat que suposa intercanviar, llibres, roses, sentiments, il·lusions i esperances que avui veiem arreu dels carrers dels Països Catalans”, va dir Cuixart, “perquè la cultura és possiblement és l’acte de generositat i compromís més important que tenim com a humanitat”. Cuixart, que va fer ús d’un permís penitenciari per participar de la diada de Sant Jordi per primer cop des que va ser empresonat el 16 d’octubre de 2017, va insistir que seguim “en una situació d’anormalitat, amb més de 3.000 represaliats”, i també va tenir paraules de record per als exiliats que, “malgrat que poden viatjar lliurement per Europa i el món sencer, avui no poden viure el Sant Jordi amb tots nosaltres”. “Mentre no hi hagi una solució dialogada al conflicte que inclogui l’amnistia i el dret a l’autodeterminació, no podem parlar de normalitat”, va sentenciar. El president d’Òmnium no va voler oblidar les persones malaltes de Covid que ahir no van poder viure amb normalitat la diada de Sant Jordi: “seguim en pandèmia i patim una triple crisi social, econòmica i democràtica”.

Òmnium Cultural va organitzar una jornada reivindicativa en favor de l’amnistia davant la seu nacional de l’entitat a Barcelona. Al llarg del matí van passar les primeres autoritats del país, com la presidenta del Parlament, Laura Borràs, el vicepresident Pere Aragonès, i la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, entre altres membres del govern; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; representants dels partits sobiranistes, com Marta Vilalta d’ERC, Elsa Artadi de Junts, Eulàlia Reguant de la CUP i Jèssica Albiachi Jaume Asens d’En Comú Podem, entre d’altres; així com representants de sindicats i entitats socials, culturals i del món de l’esport del país. També s’hi va fer una lectura de poemes sobre la llibertat a càrrec de personalitats de diferents àmbits de la societat civil. Durant tot el dia es va poder veure la instal·lació artística per denunciar l’existència de més de 3.000 persones represaliades pel procés català des de 2017.