image_pdfimage_print

El Departament de Cultura organitza un gran nombre d’activitats amb motiu de la Diada de Sant Jordi arreu de Catalunya. Al llarg de tota la setmana, se celebren lectures de textos, jornades de portes obertes, exposicions, concursos literaris, bateigs de trens, activitats  familiars, dictats virtuals i cicles de cinema, entre moltes altres propostes. L’objectiu és recuperar, amb seguretat i garantint totes les mesures sanitàries, moltes de les activitats que l’any passat van ser suspeses arran de la pandèmia.

Lletres al Parlament

El 22 d’abril, tindrà lloc l’acte literari ‘Lletres al Parlament’, en què participaran la consellera de Cultura, Àngels Ponsa i el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Oriol Ponsatí-Murlà. Aquest acte també tindrà com a protagonistes els autors commemorats enguany, Triadú, Juvé i Fuster, de qui es llegiran fragments de la seva obra.

Publicitat
Publicitat

Lletres Lliures a la seu del Departament

El 23 d’abril, el Palau Marc, seu del Departament de Cultura, acollirà ‘Lletres Lliures’, una sessió de lectures de textos en veu alta d’autors que enguany són objecte de  commemoració per part del Govern. Tot i que té un aforament limitat, aquesta activitat està oberta tothom: només cal triar un text i llegir-lo al pati del Palau Marc, entre les 10h i les 13h. I qui vulgui participar-hi virtualment, també pot enregistrar la lectura lliure i compartir-la a les xarxes socials amb les etiquetes #LletresLliures #Triadú #AnyFFuster o #TeresaJuvé. La consellera Ponsa i altres membres del Govern hi intervindran al voltant de les 11h.


Diada de Sant Jordi

El mateix dia de Sant Jordi, Barcelona acollirà la Diada participativa i segura que organitza la Cambra del Llibre de Catalunya, que compta amb el suport de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC)  mitjançant una subvenció de 225.000 euros. Per raons sanitàries, la jornada serà exclusivament professional, per la qual cosa només podrà haver-hi parades de llibreters, editors i floristes i no hi haurà crida oberta a entitats. Amb l’objectiu de poder celebrar el Dia del Llibre amb la màxima seguretat i condicions de seguretat sanitàries s’han establert mesures, espais i criteris, que compten amb l’aprovació de l’Ajuntament de Barcelona i del PROCICAT. L’assistència de públic estarà permesa entre les 10 i 20 hores i la festa se celebrarà a l’interior de les llibreries, a les parades al carrer davant de cada establiment, així com en espais comuns i oberts de la ciutat ja definits. També es garanteix controls estrictes d’aforament i de gestió de les cues per a les signatures de llibres.

Portes obertes virtuals al Palau de la Generalitat

El Palau de la Generalitat de Catalunya torna a obrir les seves portes de manera virtual per celebrar la diada de Sant Jordi, perquè tota la ciutadania pugui gaudir de la visita tot i el confinament comarcal. La iniciativa, impulsada pels departaments de la Presidència i de Cultura, tindrà lloc dijous 23 d’abril a través del canal Youtube de patrimoni.gencat.cat. De la mà del guia del Palau i amb una càmera, el visitant s’endinsarà a la seu del Govern de la Generalitat per descobrir l’arquitectura i la història d’aquest excepcional monument.

Enguany es faran dues visites especials: una al matí, a les 11 hores, en la qual es coneixeran els racons del Palau de la Generalitat per mostrar les diverses representacions que hi ha de Sant Jordi. La segona, tindrà lloc a les 22 hores i farà un recorregut de nit pel Palau, en què es mostrarà l’edifici i les seves estances: la Sala Torres-Garcia, la Capella de Sant Jordi, la Galeria Gòtica, la Sala Tarradellas, entre altres. Les dues visites tindran una durada d’una hora aproximadament i quedaran enregistrades, de manera que tothom també pugui veure-les posteriorment, als canals de difusió de patrimoni.gencat.

Sant Jordi a les biblioteques

El Servei de Biblioteques recupera la Revetlla de Sant Jordi, que enguany arriba a la 9a edició amb 60 activitats presencials, després d’haver estat anul·lada l’any passat amb motiu de la COVID-19. Així, el 22 d’abril les biblioteques oferiran una programació especial que festeja i exalta els amants de la lectura, dels llibres i de les biblioteques amb presentacions de llibres, lectures en veu alta, recomanacions de lectures, aparadors culturals, trobades amb escriptors, representacions teatrals d’adaptacions literàries, hores del contes per a infants i adults, concerts i moltes altres propostes per a tos els públics. Les activitats estaran marcades per les mesures sanitàries per lluitar contra la pandèmia i es podran seguir a través de l’etiqueta #revetllasantjordi. La Revetlla de Sant Jordi ha arribat a convocar en una sola edició més de 150 biblioteques i 7.000 participants i és possible gràcies a la participació de les biblioteques i les seves xarxes de col·laboradors.

Les biblioteques també s’adapten a l’actual situació sanitària oferint una cultura segura i per això algunes propostes seran virtuals, com és el cas de la xerrada Per un Sant Jordi sense espines: estimar no fa mal a la Biblioteca Pública Octavi Viader i Margarit de Sant Feliu de Guíxols, o el conte contes infantil amb màgia i titelles, Bibliòfilus, organitzat per la Biblioteca Carles Cardó i que es podrà veure a través del canal de YouTube de l’Ajuntament de Valls. Hi ha biblioteques que, fins i tot, ofereixen activitats per telèfon, com és el cas de la Biblioteca Pública Maria Barbal de Tremp, que llegirà telefònicament la llegenda de Sant Jordi als infants que ho demanin.

Com és habitual, les biblioteques també faran recomanacions, una selecció de novetats editorials que les bibliotecàries d’arreu del territori han escollit per als lectors amb criteris com la qualitat literària, la relació amb el territori o l’interès científic i social. Es tracta de 26 obres de ficció: deu títols de narrativa, dos de poesia, un de teatre, dos còmics, tres infantils, un de juvenil i set d’assaig.

Portes obertes i activitats a monuments i museus

Un any més, el Museu d’Història de Catalunya, el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, el Museu d’Art de Girona, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona i les seves seus i les seus de Barcelona, Girona, Olèrdola i Ullastret del Museu d’Arqueologia de Catalunya oferiran portes obertes perquè la ciutadania pugui gaudir de la cultura i del patrimoni en un dia tan especial, de forma segura i saludable.

A Barcelona, el Museu d’Història de Catalunya organitza una sessió de contes per a nens a partir de 3 anys. Sota el títol “Dracs de tot el món i on trobar-los”, es farà una descoberta dels dracs més famosos de tot el món, Àsia i Oceania, Àfrica, Europa i AmèricaL’activitat tindrà lloc dissabte 24 d’abril a les 11h.

El Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) presenta, dimecres 21 d’abril, a les 18h, “El llibre del vi. Plini el Vell“, de Godall Edicions, a càrrec de la professora Mònica Miró Vinaixa, traductora de l’obra. La presentació serà acompanyada d’un tast de vins, seguint mesures de seguretat sanitària. Dissabte 24 d’abril a les 11h, el MAC organitza una sessió especial Sant Jordi per a famílies de l’activitat Herois per un dia!, en la qual els participants viatjaran per la Mediterrània d’Heròdot per conèixer els Déus Olímpics, els seus atributs i els principals mites que s’hi relacionen. A les 17h, proposa una Passejada pel Montjuïc més desconegut, un recorregut pels moments més importants del desenvolupament contemporani, lligats als grans esdeveniments internacionals, com l’Exposició Internacional del 29 o els Jocs Olímpics del 92, i es posaran en situació les restes arqueològiques trobades arran d’aquests canvis urbanístics.

A Girona, el Museu d’Art organitza, un any més, una Diada especial per a escoles. Amb aforament ja complet, nens de primària gaudiran de l’espectacle “La valentia, a Sant Jordi, li ve de família!”, a cura de Mireia Peña (La Senyoreta). Com que enguany la Diada s’estén durant el cap de setmana, dissabte s’han programat dues sessions més de l’espectacle, a les 11h i a les 12h, adreçades a públic familiar. Les entrades es poden adquirir al web del Museu i l’aforament és limitat.

El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) oferirà un taller familiar en línia de programació amb Scratch per crear històries de Sant Jordi. Adreçat a nens de 5 a 10 anys, se’ls iniciarà al llenguatge de programació a través del joc i l’experimentació.

Finalment, diumenge 25 d’abril, el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, a Sant Cugat del Vallès, ofereix una visita gratuïta per conèixer les instal·lacions i els treballs de conservació i restauració que duen a terme per vetllar pel patrimoni moble català. Cal inscriure-s’hi prèviament mitjançant el correu electrònic a crbmc.cultura@gencat.cat o el telèfon 93 590 29 70.

Encara en l’àmbit del patrimoni, el programa Giravolt del Departament de Cultura, que difon el patrimoni cultural català en 3D, se centra en la figura de Sant Jordi al Palau de la Generalitat, amb una mirada especial a la representació del sant a la clau de volta principal de la capella del mateix nom. Com a novetat, s’incorporen a la galeria de models 3D a Sketchfab dos nous Sant Jordi del Palau de la Generalitat: el que corona la porta que s’obre al Pati dels Tarongers i el que presideix la porta de l’antiga sala dels Consellers, totes dues obres renaixentistes.

D’altra banda, enguany el Palau Moja, seu de la Direcció General del Patrimoni Cultural se suma a la celebració de la Diada de Sant Jordi amb una decoració floral al reixat dels balcons de la seva planta principal. Realitzada amb centenars de roses artificials, guarnirà els divuit balcons de les seves façanes als carrers de la Portaferrissa i les Rambles. Amb aquesta proposta es manté el compromís de celebració de la Diada de Sant Jordi, variant la seva ubicació d’anys anteriors al pati del Palau per evitar problemes d’aforament.

Cultura popular virtual … encara

En l’àmbit de la Cultura Popular, per segon any consecutiu, la pandèmia no permetrà celebrar la Diada de Sant Jordi com tothom desitjaria. Per això la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural ha creat el web Diada de Sant Jordi per posar a l’abast de la ciutadania una sèrie de recursos i propostes per poder gaudir al màxim de la festivitat, tot donant suport al sector de la cultura popular i de l’associacionisme cultural, que no s’han aturat durant aquests mesos difícils. El web inclou informació sobre el Pla específic per Sant Jordi 2021; la celebració de la Diada als ateneus; imatges relacionades amb la festa i la cultura popular i recomanacions bibliogràfiques o bookcrossing, entre molts altres continguts.

En català: concursos, música i dictats populars a la xarxa

Quant a la promoció del català, enguany es torna a celebrar el concurs de llengua de Sant Jordi “Per Sant Jordi, clava-la amb l’Optimot i el TERMCAT!”, de la Direcció General de Política Lingüística. En aquesta edició es proposa als seguidors dels comptes de Twitter @llenguacatalana@optimotcat i @termcat d’exposar qui ha estat el seu Sant Jordi durant aquest any de pandèmia. Del 19 al 25 d’abril, es poden publicar piulades amb una paraula representativa de com han viscut aquest any, marcat per la crisi del coronavirus, afegint-hi l’etiqueta #StJordiTermÒptim21 i les mencions als comptes organitzadors dels concurs. Les piulades s’han de dedicar a aquella persona o persones que hem trobat a faltar, que ens ha donat suport per encarar els moments difícils o que ens han fet sentir millor. Es pot incloure la menció, si en té, d’aquesta persona o persones. Tots els participants entraran en el sorteig de deu subscripcions anuals a iQuiosc i de deu llibres 101 dubtes del català resolts per l’Optimot de l’editorial Penguin Random House.

Des del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) s’impulsa la iniciativa perquè alumnes aprenents del català i participants del Voluntariat per la llengua facin recomanacions literàries de llibres molt arrelats a la seva cultura o país d’origen. Per això es difondran vídeos a les xarxes socials i es buscarà la complicitat amb influenciadors i prescriptors, com escriptors, editorials, etc. A més, el CPNL també farà difusió de la seva llista a Spotify, que conté algunes cançons que fan referència a Sant Jordi.

Una altra de les activitats relacionades amb la llengua serà el Gran Dictat Popular d’Olot, que tindrà lloc el dia de Sant Jordi a les 16h. Serà un dictat en format virtual, amb l’escriptor Roger Vilà, organitzat pel Servei de català d’Olot-La Garrotxa, a través del canal de YouTube del CPNL.

D’altra banda, el Centre de Normalització Lingüística de Barcelona ha creat al concurs #enamoram2021, de declaracions d’amor publicades a les xarxes socials en format escrit, de vídeo o d’àudio, del 12 al 25 d’abril.

Fruir del patrimoni documental

El divendres 23 d’abril, la Biblioteca de Catalunya recupera la tradicional jornada de portes obertes, que enguany s’ha adaptat a la situació sanitària: només es faran visites guiades, en grups de deu persones, que es poden concertar amb antelació. Al llarg del recorregut per les sales de lectura, es podran veure mostres que exemplifiquen els rics i diversos fons de la Biblioteca. A l’Espai Zero, al vestíbul d’entrada, hi haurà l’exposició “Joan Manén, el cavaller ben trobat”, que esta oberta a partir del  19 d’abril. Al final de la visita, Ramon Sunyer i Pol Cruells oferiran diverses audicions de pianola.

Per part de l’Arxiu Nacional de Catalunya, la Diada se celebrarà a la xarxa, amb espai propi a la seva pàgina web, que inclou la recomanació de la nostra novetat d’enguany, la guia del centre, L’Arxiu Nacional de Catalunya i el repàs a les novetats editorials més destacades d’enguany, basades principalment en fons documentals que conserva l’Arxiu. A més, es difondran els fons personals de creadors conservats a la institució; vídeos de retrats d’escriptors amb imatges seleccionades que conserva el centre, així com recomanacions del fons d’institucions públiques sobre el món del llibre que conserva l’Arxiu Nacional.

La Diada al territori i arreu del món

Com a Capital de la Cultura Catalana 2021, Tortosa organitza, del 14 al 24 d’abril, una quinzena de presentacions de llibres a la biblioteca Marcel·lí Domingo. El programa també inclou titelles, música, exposicions i un homenatge al poeta tortosí Gerard Vergés. Encara a les Terres de l’Ebre, recentment s’han celebrat els Premis “Vila d’Ascó”, així com la XV Fira literària Joan Cid i Mulet, al municipi de Jesús.

Lleida hi tindrà lloc un acte institucional a la Porta dels Apòstols de la Seu Vella de Lleida, el Dia de Sant Jordi a les 10.30h. Organitzat pels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, comptarà amb la participació de Jaume Belló i Ares Piqué (veus); Jordi Gasion (música); Alba Santacreu (pintura), així com la presència de dos representants dels sectors sanitari i educatiu. A més, el matix dia s’inaugura, al claustre de la Seu Vella de Lleida, l’exposició “Pedra amb pedra”, amb escultures de l’artista Marta Pruna.

Altrament, el Casino de Caldes de Montbui acollirà, el 23 d’abril, el lliurament dels premis del XVII Concurs de contes infantils “La veu dels somnis”, així com la presentació del llibre Sant Jordi. Llibres i Roses, de Carme Polo. Ambdós actes compten amb el suport dels Serveis Territorials de Cultura a Barcelona.

Els Serveis Territorials de Cultura a la Catalunya Central han organitzat dos actes telemàtics sobre literatura sota el títol “De la terra estant mirant el món. Noves escriptures de la Catalunya Central”. L’un, sobre poesia i assaig, amb Raül Garrigassait, Sabrina Akhtar, Jaume Coll Mariné, i l’altre és sobre narrativa i teatre, amb Xavier Mas Craviotto, Anna Ballbona i Esteve Soler.

I més enllà de les nostres fronteres, l’Institut Ramon Llull (IRL) col·labora amb el Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència en l’organització d’actes a Brussel·les, Viena, Berlín, Roma, Zagreb, Nova York, Polònia, Londres, Mèxic, París, Quebec i Buenos Aires. Les delegacions del Govern a l’exterior han preparat una trentena d’actes per celebrar Sant Jordi arreu del món, que atesa la situació d’emergència sanitària, combinen la presencialitat amb les propostes en línia. Precisament, el format virtual ha permès per primera vegada la organització conjunta d’activitats entre diferents països. Les representacions també han teixit aliances amb casals, escriptors, editors, llibreries, universitats i estudiants de català dels diferents territoris per exportar una de les festes més destacades de Catalunya.

Música i teatre per als més joves

El programa setmanal El Camerino d’Escena 25 farà un especial de Sant Jordi des de la terrassa d’Arts Santa Mònica. Presentat per Pau Barberà, comptarà amb la participació dels artistes Lildami i Ginestà, que compartiran amb el públic assistent alguns aspectes menys coneguts de la seva vida lluny dels escenaris. Ginestà, a més, interpretarà dos temes en directe. Un total de 38 espectadors socis de la plataforma Escena 25 —que afavoreix l’accés a espectacles de dansa, teatre, circ i música dels joves catalans entre 18 i 25 anys— podran assistir a aquest programa que celebrarà la cultura i els llibres i que s’emetrà al llarg del matí de Sant Jordi.

D’altra banda, el Teatre Nacional de Catalunya (TNC) ofereix diverses  promocions en els seus espectacles. Proposa una promoció limitada d’entrades a 19,5 euros per a l’obra L’Emperadriu del Paral·lel  de Lluïsa Cunillé, que serà vigent únicament el dia 23 d’abril i s’aplicarà a les funcions de les dues primeres setmanes. L’obra va ser escrita per la dramaturga i està dirigida per Xavier Albertí. A més, per al públic familiar, el TNC impulsa una promoció d’entrades a 8 euros per a la funció del 8 de maig d’Horta, de Pau Pons, això com, en el marc de la iniciativa ‘Jo també vaig al TNC’, a l’obra Galatea, de Josep Maria de Segarra, el 9 de maig, i L’Emperadriu del paral·lel el 30 de maig, que tenen un 50% de descompte a les entrades.

Sant Jordi: llibres i films

La Filmoteca de Catalunya organitza el cicle “Sant Jordi: llibres i films”, amb què programarà dues pel·lícules amb motiu de Sant Jordi, els dies 22 i 23 d’abril, amb repeticions la setmana següent. Es tracta de l’estrena del documental ‘Cortázar y Antín: Cartas iluminadas’, que indaga en la relació per correspondència entre l’escriptor Julio Cortázar i el cineasta Manuel Antín, i de la projecció de la còpia restaurada de ‘Sayat Nova (El color de la granada)’, obra mestra dedicada al poeta armeni. A més, com cada any, la Biblioteca del cinema edita un punt de llibre per als usuaris de la Filmoteca.

Quinzena de cultura als mitjans públics

Del 19 d’abril al 2 de maig tots els canals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals intensifiquen la presència de totes les disciplines culturals sota la campanya #ImpulsemCultura. La primera campanya amb l’objectiu de donar suport a la cultura davant els perjudicis de la pandèmia va tenir lloc als voltants de Nadal i ambdues han comptat amb el suport i la col·laboració del Departament de Cultura. En aquesta ocasió hi tindrà un protagonisme especial l’àmbit literari.