Font: monrural.cat
image_pdfimage_print

Els col·legis d’Enginyers Agrònoms; de Camins, Canals i Ports; d’Industrials; d’Informàtics; i l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació han insistit a través d’un manifest en el desplegament de les energies renovables, ja que consideren que “són una oportunitat per afavorir un desenvolupament industrial i econòmic, alhora que sostenible, del territori”. A més, en el manifest ‘Territori i transició energètica’, demanen que s’impulsin projectes que aportin una generació elèctrica de “km 0” que beneficiïn l’activitat econòmica territorial i que permetin comptabilitzar projectes agrícoles, pesquers i industrials amb la generació renovable.

“Les vinyes eòliques, els cellers o les indústries neutres en carboni han de servir d’exemple perquè la generació renovable i fotovoltaica sigui entesa com a activitat necessària en una nova visió de progrés per al nostre país”, assenyalen els col·legis, que afegeixen que s’han de fer compatibles amb l’ús dels sòls agraris per a la producció d’aliments.

D’altra banda, els enginyers reclamen una “major agilització dels tràmits” per evitar perdre projectes en marxa, després de l’aprovació del decret lleu 16/19 de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls a les energies renovables i que, recorden, va ser aprovat al Parlament per una “amplíssima majoria”.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets

Després de constatar que l’energia elèctrica descarbonitzada i l’electrificació d’alguns serveis és un element clau per a l’etapa de la transició energètica fins al 2030, defensen que “el procés de descarbonització ha de ser compatible amb la suficiència del subministrament i el manteniment de la competitivitat de la nostra indústria i els serveis”.

“El repte central recaurà en implantar els canvis necessaris dels sectors industrials i el transport”, conclouen els enginyers, que preveuen que “caldrà molta investigació i grans inversions industrials per assolir el 2050 els canvis necessaris”.