image_pdfimage_print

Una configuració sinòptica anticiclònica ha marcat el mes, bloquejant el pas de les pertorbacions atlàntiques però permetent una irrupció d’aire fred a mitjans de març i l’arribada de masses d’aire càlid tropical, tant a principis de mes (del 23 de febrer al 9 de març) com a finals (29 a 31 de març), amb entrada de pols saharià.

D’aquesta manera el març ha estat càlid (però sense estridències), eixut i sense episodis destacats.

L’episodi més important del mes de març va ser la fredorada que es va produir entre els dies 17 al 21 de març, amb vent fort als indrets típicament més ventosos, neu al vessant nord del Pirineu i també xàfecs de neu o neu granulada fins a 500-700 m els dies 18 i 19 de març al Montseny i altres sectors del prelitoral, com ara a la serra d’Ancosa (a cavall entre les comarques de l’Anoia, l’Alt Camp i l’Alt Penedès) i el massís dels Ports. Va estar provocada per una pertorbació retrògrada provinent de l’interior del continent europeu que va interaccionar amb una altra ubicada al sud de la península Ibèrica, provocant precipitació especialment al litoral i prelitoral, com a conseqüència del flux de mar cap a terra que es va generar.

Publicitat
Publicitat

Pel que fa a la temperatura, va ser força baixa (entre els -13 C i els -14 °C a 2.500 m i les glaçades van ser generals el dia 20), però sense rècords. A destacar que després d’un febrer suau, a l’alta muntanya vam tenir la temperatura més baixa des del 6 de gener. L’endemà, el dia 21, es va començar a accentuar la inversió tèrmica (temperatura més baixa a les fondalades que als sectors més elevats) i les glaçades van arribar fins al litoral, a la Tordera.

El mes s’ha de qualificar de càlid a gran part de Catalunya, però normal a l’extrem nord-est, delta de l’Ebre, punts de la depressió Central i parts elevades del Pirineu occidental.