Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural
Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural
image_pdfimage_print

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha advertit -la setmana que la proposta de llei d’amnistia ha arribat al Congrés de Diputats- que “el PSOE ha de deixar d’alinear-se amb la dreta i l’extrema dreta per impedir el debat democràtic o acabarà pagant molt cara la seva irresponsabilitat”. Cuixart ha destacat, en una carta als més de 183.000 socis de l’entitat, el gran consens de país per l’amnistia com a única eina vàlida que abraça el conjunt dels represaliats, i ha instat el PSOE a afrontar el debat democràtic sobre la llei a la cambra baixa espanyola i desmarcar-se dels postulats de la dreta i l’extrema dreta: “tard o d’hora també ells en seran víctimes”.

“Davant la repressió, la retallada de drets i la socialització de la intolerància i el feixisme, cal tornar als carrers dels Països Catalans, units en la diversitat”, ha proclamat Cuixart, i ha demanat que no es criminalitzi el jovent “que protesta perquè no es resigna”. Davant la triple emergència sanitària, social i democràtica del moment agreujada per la pandèmia, el president d’Òmnium ha reclamat “un govern de la Generalitat fort i una societat civil exigent, que situïn la cultura, la cohesió social i l’autodeterminació al centre de les prioritats”. “Busquen dividir-nos i que tinguem por, i no podem caure constantment en aquest parany”, ha afirmat Cuixart, que ha recordat que “el front antirepressiu i la lluita per la República són totalment complementaris”. Així mateix, ha advertit que “els poders de l’Estat mantenen la repressió” perquè “volen que renunciem a pensar com pensem i a la nostra voluntat de ser”, i ha remarcat que, “lluny de cap penediment, l’única resposta possible és la perseverança”. “Que ningú no ho dubti: cap jutge i només els socis i les sòcies d’Òmnium Cultural decidiran qui és el seu president”, ha deixat clar.

Des de la presó de Lledoners i 10 dies després de la revocació del tercer grau penitenciari, el president d’Òmnium ha assegurat que “és més evident que mai que no hi ha via judicial a l’Estat per a la resolució democràtica del conflicte polític”, i ha assumit que els presos polítics i exiliats “només trobarem justícia als Tribunals europeus; és allà també on acusament l’Estat espanyol de vulnerar l’exercici de drets fonamentals”.

Publicitat
Publicitat