Els Verds - Alternativa Verda
Els Verds - Alternativa Verda
image_pdfimage_print

El partit ecologista Els Verds-Alternativa Verda reclama la creació d’una Vicepresidència de Transició Ecològica en el pròxim govern de la Generalitat. L’existència d’aquest nou organisme d’alt nivell polític i transversal impediria que una gran part dels fons europeus Next Generation EU de la Unió Europea acabin controlats per les grans companyies energètiques mitjançant un acord amb aquesta nova vicepresidència i el Repte Demogràfic del govern Sánchez.

“La inacció de les nostres formacions i entitats independentistes no exigint un full de ruta clar per a mitigar els efectes del canvi climàtic i per a transformar el model productiu (tampoc ho contemplen en les negociacions per fer govern) pot perjudicar greument el finançament de la transició energètica a Catalunya”, manifesten en un comunicat.

Segons els pioners de l’ecologisme català, les principals companyies energètiques ja han presentat als ministeris d’Indústria i d’Energia més de 400 projectes, la majoria programats fora de Catalunya, que mobilitzaran més de 60.000 milions d’euros en els pròxims anys, tot perjudicant projectes urgents com la regeneració de les capes freàtiques contaminades per nitrats; el foment de l’agricultura ecològica i projectes de petites i mitjanes empreses destinades a les energies renovables i a la rehabilitació energètica.

Publicitat
Publicitat

“A quin tipus de projectes que optin als fons europeus donarà suport la Generalitat per transformar el país? —es pregunta alternativa Verda—. Entenem que els destinats a l’hidrogen verd, l’extensió de la xarxa 5G o el cotxe elèctric haurien de ser finançats per la banca privada o pels fons d’inversió.”

Els Verds-Alternativa Verda demana que el nou Govern proposi un debat monogràfic al Parlament sobre quins projectes relacionats amb la mitigació del canvi climàtic han d’anar destinats als fons europeus per a la reconstrucció i d’aquesta manera comprovar les posicions dels diferents partits polítics.