Perill d’ensopegada

image_pdfimage_print

A l’Unilateral han sortit articles dels col·lectius integrants de CUP-Guanyem, Lluita Internacionalista i Constituents per la ruptura que fan témer que aquest conglomerat radical ens faci perdre bous i esquelles. Tant de bo que no sigui així.

Resumint-ho curt i ras: aquests senyores i senyors (amb tota la bona intenció, que no els hi discuteixo pas) volen fer el segon pas abans del primer o fer-los tots dos alhora. I quan hom fa això, el resultat normal és una ensopegada, una caiguda i un trau al cap o un braç trencat.

Els autors no volen que una participació en el govern “anul·li la candidatura com a instrument transformador” i que cal “plantar cara als governs de l’austeritat i les renúncies en l’àmbit nacional, cosa que és el mateix”. Doncs no. No és el mateix. L’austeritat ve imposada per la manca de recursos, produïda per l’espoli fiscal. L’únic remei passa per la independència (primer pas) abans de poder fer moltes millores socials (segon pas). I per això la consecució de la independència hauria de ser el motiu (més que justificat) per una entrada o almenys un suport sense escletxes al govern que es formi si aquest segueix un camí ferm cap a la sobirania nacional.

Publicitat

La resta és com estar discutint quin vestit ens posarem per anar a la platja, mentre a fora segueix nevant i glaçant.

I quan hom llegeix que “la CUP ha de constituir-se com una alternativa per la doble ruptura —amb l’estat i el capital—”, hom torna a veure la imatge de l’ensopegada. Per la ruptura amb l’Estat hi ha una majoria clara. La ruptura amb el capital és un factor ideològic per al qual (ni entre els treballadors) la majoria no existeix i per la qual la CUP és ben lliure de voler treballar. Però com a segon pas. No abans de fer el primer.

I pel que fa als problemes existents amb l’actuació desafortunada de la Brimo i de l’ARRO dels Mossos, de les quals l’altre col·lectiu citat en demana la dissolució, també hi veig el mateix problema. Mentre siguem dins d’Espanya, els Mossos en darrer terme segueixen subjectes a la legalitat espanyola. I si a les manifestacions per Hasél, com sempre provat, també hi participen provocadors d’extrema dreta i simples criminals comuns, és probablement problemàtic de demanar als Mossos un capteniment mesurat, sense que això no vulgui dir deixar de criticar severament, la condescendència que semblen demostrar en el cas manifestants clarament feixistes.

Senyors de CUP-G: La pujada de vots que han obtingut aquest passat 14F ha vingut (i no s’enganyin) primordialment pel cansament de la gent amb les picabaralles partidistes en la qüestió nacional. I si ara ens fan ensopegar a tots, la pròxima vegada la clatellada que rebrien seria monumental.

Fem el primer pas tocant ben bé de peus a terra. El dia que siguem independents de fet i de dret, ja tindran la porta oberta per anar més enllà i dependrà de vostès si la gent els segueix o no. Però no ensopeguem ara portant unes ulleres equivocades…

1 COMENTARI

  1. Els de Constituents per la Ruptura estan per que la CUP-Guanyem entri a govern; tot el contrari que Lluita Internacionalista. Doni un cop d’ull al seu comunicat

Comments are closed.