image_pdfimage_print

El moviment sociopolític de Primàries, agitat pel desengany i la frustració dels darrers anys, ha anunciat que vol formar una llista electoral seguint la seva original metodologia. Així, a partir del 26 d’octubre, triarà en dues voltes els millors candidats que s’hagin presentat i tot seguit conformarà un partit polític amb la llista formada perquè es presenti a les eleccions nacionals.

Els seus impulsors, una amalgama d’assemblees locals, disperses arreu de Catalunya, on compten amb regidors i un alcalde (Alcoletge, al Segrià), han declarat que el mandat del primer d’octubre ha d’irrompre al Parlament de Catalunya. Diuen que “Qui busqui impulsar una llista que defensi aquest objectiu, ja l’ha trobada: la llista de Primàries Catalunya”, Anna Arqué, Portaveu Primàries Catalunya–Barcelona; “La dignitat del carrer, del 1r d’octubre, la d’Urquinaona, només la defensarà la ciutadania”, Carolina Frias, Portaveu Primàries Catalunya o “tothom que aposti per l’aixecament de la suspensió de la declaració d’independència, hi tindrà cabuda”, Mario Soria, Portaveu Primàries Catalunya.

Tot plegat sota l’atenta vigilància del que s’anomena com Autoritat Electoral de Primàries, la qual “s’encarrega de garantir la necessària transparència i igualtat d’oportunitats per a tothom qui faci el pas endavant” segons Marc Planagumà, un dels seus membres.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

El concepte i articulació de Primàries Catalunya va arrencar de la mà de l’ANC en les darreres eleccions locals i com a continuació del moviment de les consultes populars per a la independència del 2009. La seva concreció tanmateix va quedar sota l’impuls dels diferents grups locals que van apostar per aquesta fórmula de regeneració democràtica i participació política. En prop de cinquanta municipis la idea va agafar forma i va reeixir. Ara, en la nova etapa nacional, els seus impulsors han activat les disposicions reglamentàries que permeten aquest tipus d’organització i tal com han manifestat, qualsevol persona, encara que sigui d’un partit polític, hi pot participar sempre que tingui com a senyera fer efectiu el mandat democràtic guanyat durant el referèndum d’autodeterminació de Catalunya.