image_pdfimage_print

Sitges celebra el Correllengua del 30 de setembre al 3 d’octubre. La vila ha estat escollida per la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL) com a amfitriona de l’acte central dels Països Catalans, en una edició que homenatja la figura del poeta Josep Carner, en el 50è aniversari de la seva mort. El regidor de Cultura, Xavier Salmerón, ha afirmat que és “tot un honor per a Sitges rebre l’acte central del Correllengua 2020. Juntament amb la CAL i amb la Comissió del Correllengua de Sitges, s’oferirà un acte excepcional en un any atípic, però en el que no podia faltar el compromís amb aquesta cita que Sitges celebra des de fa 18 anys. La flama s’encendrà a la vila i, tot i que la Covid-19 també ha obligat a adaptar l’edició d’enguany, la voluntat és ferma per celebrar aquest homenatge festiu a la llengua i la cultura catalana, a través d’una figura tan preuada com Josep Carner”.

La CAL, com a entitat impulsora de la iniciativa al Principat i la Catalunya del Nord, vol incidir en l’edició 2020 en la reivindicació del català des d’una perspectiva social, per evidenciar el potencial cohesionador i el paper que ha de desenvolupar per generar una identitat col·lectiva en una societat diversa com la catalana. El president de la CAL, Pep Ribas, ha explicat que aquest any el Correllengua homenatja Josep Carner, “un home barceloní, implicat en el Modernisme de Sitges, que visitava Sitges, i hi tenia moltes complicitats aquí com la seva col·laboració amb la Voz de Sitges”. Ribas ha recordat que el Correllengua és l’acte més important de suport a la llengua dels Països Catalans que “es fa poble a poble, barri a barri” i que són objectius de la CAL la unitat de la llengua, l’estat propi i augment de l’autoestima i la cohesió social.

Des de la Comissió del Correllengua de Sitges, l’Adrià Enríquez ha explicat que s’ha ideat una programació completa que intenta englobar els públics de totes les edats, i oferir concerts i visites guiades. Des de la comissió volen recordar que per poder participar en els actes el públic ha d’aconseguir les entrades en línia a través del web www.correllengua.cat/sitges.

Publicitat
Publicitat

Josep Carner va tenir una estreta relació amb Sitges com demostren algunes de les seves creacions. La programació de la 24a edició del Correllengua inclou una original ruta Carneriana, que permetrà endinsar-se en la vida i obra del poeta a través de recitals, conferències i projeccions audiovisuals, així com descobrir diferents espais emblemàtics de Sitges, guarnits amb domassos creats per artistes locals i inspirats en estrofes de la poesia de Josep Carner. Posteriorment els domassos es lliuraran a les escoles de Sitges per apropar l’Any Josep Carner a l’alumnat local.

Per a l’acte central del Correllengua s’ha programat una visita a espais històrics, lectura de poemes i un espectacle infantil, al matí. Una cantada coral donarà pas a la mítica arribada de la Flama del Correllengua, a càrrec de la companyia La Tija i Les Veïnes, i la lectura del Manifest, a càrrec de l’actriu Carme Sansa, a la tarda, a l’Hort de Can Falç. Serà el moment culminant, que simbolitza el tret de sortida del Correllengua que finalitzarà amb un espectacle poèticomusical de Calatayud i Morera d’homenatge a la figura de Josep Carner i el posterior concert del grup comarcal Últim Cavall i el grup menorquí Pèl de Gall.

Des de l’any 1996 el Correllengua treballa per a la difusió de l’ús de la llengua i la promoció de la cultura popular de les terres de parla catalana des d’una aposta lúdica, festiva, participativa i transversal. En els darrers anys el Correllengua se celebra a 150 municipis. La Comissió del Correllengua de Sitges està formada per persones a títol individual i diferents entitats i col·lectius de la vila (Ateneu Popular de Sitges, Cercle Artístic de Sitges, Grup d’Estudis Sitgetans, ANC Sitges, Òmnium Garraf, Plataforma per la Llengua, Ajuntament de Sitges i Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL). En el Correllengua també hi col·laboren Consorci de Patrimoni de Sitges, el Casino Prado, la Societat Recreativa El Retiro, Poetes de Sitges, la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i veïns i veïnes sitgetanes.