image_pdfimage_print

Catalunya disposarà d’una ruta circular per conèixer els seus principals atractius patrimonials i naturals amb vehicle. Amb el nom de Grand Tour de Catalunya, el Departament d’Empresa i Coneixement, a través de l’Agència Catalana de Turisme (ACT), ha creat un itinerari per descobrir i gaudir de Catalunya de nord a sud i d’est a oest en diferents dies.

Es tracta d’una proposta que inclourà punts de visita de tipus cultural, natural i enogastronòmic que un no pot deixar de visitar si es desplaça a la nostra destinació. Alhora, s’aprofitaran aquests atractius per promocionar experiències menys conegudes però igualment interessants. En total, el Grand Tour de Catalunya oferirà més de 400 propostes d’activitats repartides al llarg de 2.000 quilòmetres de ruta que cadascú podrà fer al seu ritme.

Segons el director de l’Agència Catalana de Turisme, David Font, “el Grand Tour de Catalunya representa el model turístic sostenible que volem pel futur del nostre país: un turisme distribuït de forma equilibrada per tot el territori, diversificat i de qualitat, apte per descobrir la nostra destinació durant tot l’any”. “És una de les iniciatives importants que marca el nostre Pla de màrqueting turístic de Catalunya 2018-2022 per crear els nous productes anomenats 4D, que contribueixin a la Desconcentració, Desestacionalització, Diversificació i augment de la Despesa”.

Publicitat
Publicitat

Aquest projecte gira al voltant de la diversitat territorial de Catalunya i del turisme responsable. I per això l’objectiu és “promoure el coneixement del territori, potenciar els productes de proximitat i el respecte pel medi ambient i l’accessibilitat”. Font també destaca que el Grand Tour de Catalunya “és un producte molt potent i ambiciós que servirà per reforçar la marca Catalunya alhora que ajudarà a la comercialització exterior de la nostra destinació”.

Per tant, la finalitat és donar a conèixer els trets més destacats de la cultura catalana fent un tour viu i donant la possibilitat de viure’l de manera diferent cada cop que es recorri. “És un producte fet amb el territori i pel territori, on la col·laboració entre ens públics i l’acompanyament del sector privat n’ha de garantir l’èxit en el seu llançament i també de cara al futur” afirma el director de l’ACT. Per Font, “és un projecte que encaixa perfectament amb la idea del turisme de proximitat que aquest estiu hem viscut, però alhora també amb el turisme internacional que seguim perseguint de recuperar”. Aquest mes de setembre hi haurà el llançament del Grand Tour de Catalunya en el mercat català i, a la resta de mercats prioritaris, serà a principis de l’any vinent.

Un viatge de viatges

Barcelona serà el punt de partida del Grand Tour de Catalunya. Des d’aquí la ruta es dirigeix cap a Tarragona, recorrent Montserrat, el patrimoni de Solsona, vinyes i cellers del Penedès, les principals icones del Garraf i la Costa Daurada. La ruta segueix fins al Delta de l’Ebre per enfilar-se cap a Lleida, passant abans per la Terra Alta i el Priorat. La capital de Ponent és el punt de partida per arribar als Pirineus amb la Vall d’Aran i les esglésies romàniques de la Vall de Boí. Els paratges naturals del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i el riu Noguera-Pallaresa fan que el camí a la Seu d’Urgell es converteixi en una aventura paisatgística. Des d’aquí la ruta s’endinsa per pobles medievals i la Zona Volcànica de la Garrotxa. Un cop a la Costa Brava, Figueres i l’obra de Dalí donen la benvinguda a un recorregut per viles marineres i medievals de l’interior. El Montseny i els boscos frondosos del Collsacabra donen el contrapunt al camí d’arribada a Barcelona, fent una parada per les platges i les cases dels indians de la Costa Barcelona.

Promoció d’experiències menys conegudes

A part dels grans atractius turístics, el Grand Tour de Catalunya oferirà també la possibilitat de realitzar trams d’aquesta gran ruta per conèixer amb més profunditat cadascuna de les zones. En aquest cas, cada tram començarà en una gran ciutat que a través de carreteres secundàries i paisatgístiques unirà els diferents punts destacats de la zona, potser menys coneguts però de gran interès i atractiu. Així, aquesta opció permetrà fer una ruta personalitzada al gust del visitant. Hi haurà 5 trams que es podran recórrer en 5-7 dies a través de diferents etapes que proposen visites relacionades amb la cultura, la natura i l’enogastronomia:

Tram 1: Barcelona – Tarragona

El punt de partida d’aquesta ruta serà la ciutat de Barcelona i el seu llegat modernista que ens portarà fins a la Tarragona romana. Pel camí, se’ns descobrirà la muntanya de Montserrat, Cardona i el seu castell, el patrimoni historicoartístic de Solsona, els paisatges de vinyes i els cellers del Penedès, l’encant de Sitges i el llegat musical de Pau Casals al Vendrell fins arribar a les platges del Garraf i el nord de la Costa Daurada.

Tram 2: Tarragona – Lleida

De la Tarraco romana partirà aquest tram que seguirà el litoral de la Costa Daurada, entre oliveres mil·lenàries i vinyes, passant pel Delta de l’Ebre. La cuina marinera de Cambrils, les catedrals del vi de la Terra Alta, els cellers modernistes del Priorat i els impressionants monestirs de la Ruta del Cister, com el de Poblet, seran els seus principals atractius fins a arribar a Lleida.

Tram 3: Lleida – La Seu d’Urgell

De Lleida i la seva icònica Seu Vella la ruta sortirà de la plana per endinsar-se als Pirineus de Catalunya. La Vall d’Aran, els petits pobles medievals, el cel estrellat del Montsec i el conjunt d’esglésies romàniques de la Vall de Boí es convertiran en companys de viatge. Un viatge que també inclourà una visita al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i esports d’aventura al riu Noguera Pallaresa abans d’arribar a la Seu d’Urgell.

Tram 4: La Seu d’Urgell – Figueres

De l’encant medieval de la Seu d’Urgell el tram es dirigirà a l’est de Catalunya vorejant el Parc Natural del Cadí Moixeró. La ruta passarà pel Monestir de Ripoll i la seva façana amb escenes bíbliques, la Zona Volcànica de la Garrotxa i els seus 40 volcans i, Santa Pau i els seus coneguts fesols, fins a arribar a Figueres per entrar en contacte amb l’univers de Dalí.

Tram 5: Figueres – Barcelona

Des de Figueres aquest tram seguirà fins a Cadaqués i el Cap de Creus. Continuarà per la Costa Brava, plena de viles marineres amb els seus Camins de Ronda, i els ports pesquers com el de Palamós que ofereixen una gamba única pel seu sabor. Els pobles medievals com el de Peratallada permetran un descans a mig camí abans de travessar el Montseny i fer una parada a les platges familiars i els pobles pescadors de Costa Barcelona. El punt final del trajecte el trobarem a Barcelona.