El president durant la seva intervenció. Autora: Laura Gómez
image_pdfimage_print

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet aquest matí una crida als catalans i catalanes a trencar amb la monarquia: “Hem de dir prou”. “Les  opcions són avui més clares i diàfanes que mai: o República Catalana i independència o monarquia espanyola i dependència”, ha assegurat.

Amb aquest missatge el cap de l’Executiu ha obert el ple extraordinari sobre la crisi de la monarquia que avui acull el Parlament arran de la fugida de Joan Carles de Borbó.

“Cap institució democràtica no hauria de mirar cap a una altra banda quan es produeix un fet tan greu, de les dimensions d’aquest nivell”, ha manifestat Quim Torra, que ha lamentat que “ni la ciutadania espanyola ni la catalana no es mereix aquest escàndol estrepitós ni aquest ridícul d’escala internacional”.

Publicitat
Publicitat

Ha estat molt crític amb el paper del govern Sánchez i de la justícia espanyola, que “no haurien d’haver permès el que ha passat”. “No puc comprendre que el govern del PSOE, Podemos i Comuns avalin la fugida, l’emparin, la facilitin i, finalment, la beneeixin i l’encobreixin públicament sense cap mena de vergonya”, ha declarat. I ha afegit: “Es comença impedint comissions d’investigació i s’acaba permetent la fugida nocturna d’un monarca investigat per un cas de corrupció descomunal”.

Per tot això, ha demanat que el govern espanyol assumeixi responsabilitats per com ha gestionat el cas: “L’única protesta responsable i que entendria la ciutadania és que tots aquells membres  del govern espanyol que estiguin en desacord amb el que ha passat dimiteixin immediatament”.

Abdicació o referèndum

Davant de la crisi oberta, pel president només hi ha dues sortides: l’abdicació de Felipe VI o la convocatòria d’un referèndum sobre monarquia o república a l’estat espanyol. “El govern de Comuns i socialistes té l’oportunitat de demostrar ara el seu compromís democràtic donant la paraula a la gent o dimitint, si és que es continua emparant la corrupció i no se’n vol ser còmplice”, ha sentenciat.

Torra ha insistit de nou que dona tot el suport als republicans espanyols, però tenint clar que el projecte de Catalunya segueix sent el d’una República Catalana independent: “No ajornem ni posem la independència en un segon pla. La independència és ara més urgent que abans”. 

“Els independentistes volem fundar i construir amb pulcritud democràtica la República Catalana independent. I és des d’aquest punt des del qual no tenim cap inconvenient d’estendre la mà als demòcrates i republicans espanyols. Al seu costat, però sempre des del respecte mutu. Ajudarem en el noble objectiu de substituir els borbons a Espanya sempre des del respecte a la llibertat de Catalunya guanyada l’1 d’octubre i proclamada el 27”, ha destacat en el ple.

 “No podem restar callats”

El president ha justificat la convocatòria del ple monogràfic d’avui perquè “els demòcrates no podem restar callats davant d’un escàndol d’aquesta dimensió”. Ha subratllat que calia denunciar els fets “per un deure cívic, per una ètica política” i perquè “no és tracta d’una anècdota, sinó que posa davant del mirall el propi sistema, el règim borbònic reinstaurat per Franco”.

“Alguns consideren que el paper de Juan Carlos va servir per fer possible la transició a la democràcia. Jo no ho penso ni ho he pensat mai. Ni transició, ni democràcia i, en canvi, sí, la impunitat del privilegi, la corrupció tolerada del cap d’Estat, el deep state al servei dels interessos dels poderosos i de l’estatus quo” ha denunciat.

Torra ha assegurat que la sentència de l’Estatut ja va trencar “aquell mite amb peus de fang del pacte constitucional i que “la causa general contra l’independentisme l’ha esmicolat”. Ara, la fugida de Joan Carles, “senzillament esberla, en el més profund, la base mateixa en la qual es constitueix i reconeix l’Estat espanyol”.

A partir d’aquesta ruptura, el president ha assegurat que cap poble ni nació “pot sentir-se obligada a mantenir l’estatus nascut a partir dels desitjos del general Franco”. “Senyores i senyors diputats, em costa entendre que vulguin continuar essent súbdits d’una monarquia corrupta. Jo no me’n considero”, ha reblat.

I ha apuntat com a objectiu de qualsevol demòcrata la “revocació d’aquest règim antiquat que, un cop i un altre a la història d’Espanya, ha esdevingut una autèntica catàstrofe”. “Allò que va començar pels catalans amb Felip V ha d’acabar amb Felip VI. Perquè els catalans no tenim rei, ni en volem”, ha conclòs.

1 COMENTARI

Comments are closed.