El president de la Generalitat, Quim Torra, ha obert avui la reunió telemàtica plenària de l’entitat, que també ha comptat amb la participació del conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, qui l’ha presidit per delegació del president de la Generalitat. En les paraules d’obertura, Torra ha destacat que “la diplomàcia pública entesa en un sentit ampli és molt important i té molt a fer en aquests moments de crisi. En aquest sentit, els tres eixos d’actuació de Diplocat, recollits en el seu Pla estratègic, connectar-projectar-capacitar,
El Ple ha aprovat el balanç d’actuacions de Diplocat corresponent a l’any 2019, que per primer cop incorpora tant el detall de l’execució del pla de treball anual, com també una sèrie d’indicadors que en faciliten la valoració i visualitzen la voluntat de rendició de comptes i de transparència per part de l’entitat.
L’òrgan també ha aprovat avui el Pla d’internacionalització del món local. La secretària general de Diplocat, Laura Foraster, ha destacat que “tenint en compte que l’actiu principal del consorci és el seu caràcter plural i transversal, el Pla específic del món local s’ha fet comptant amb el punt de vista i la col·laboració de tots els membres del consorci representatius del món local”. El Pla és fruit de la feina d’un grup de treball sectorial específic que l’ha elaborat al llarg dels darrers mesos.
Entre les actuacions que Diplocat desplegarà en el marc d’aquest pla destaquen l’anàlisi de casos de bones pràctiques, models i eines de bona governança, així com actuacions formatives, com ara l’organització del Seminari sobre fons europeus, eines i oportunitats de finançament per als ens locals. Aquest seminari tindrà lloc en un moment molt oportú, després que el Consell Europeu tot just hagi aprovat l’acord per a la recuperació econòmica d’Europa arran de la crisi causada per la Covid-19.
També es promourà en l’àmbit internacional, de la mà dels ens locals, els temes relatius al despoblament, l’equilibri territorial i la transició energètica, el turisme esportiu i altres models turístics, com també l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible (ODS).
Finalment, Laura Foraster ha aprofitat la reunió del Ple per presentar-hi les conclusions de l’Estudi sobre la presència i representació de Catalunya a la premsa internacional (2019). El treball analitza la presència de Catalunya a 10 grans capçaleres mundials. Entre les principals conclusions de l’estudi, que aviat estarà disponible al web de Diplocat, destaquen les següents:
- Dels diaris analitzats, els que més atenció dediquen a la informació de Catalunya són, per aquest ordre, els britànics (22,90%), els francesos (22,40%), els alemanys (21,30%), els italians (20,50%) i, en menor mesura, els americans (12,80%).
- La presència de Catalunya està directament relacionada amb temàtiques polítiques, especialment amb el conflicte entre Catalunya i Espanya. Una segona informació important és l’atenció que els diaris donen a l’auge de l’extrema dreta després de les dues eleccions al Congrés de Diputats de Madrid.
- Els deu diaris analitzats han publicat un total de 584 peces periodístiques durant el 2019. La majoria responen al format de notícia, però el 16% són articles d’opinió.
- Els corresponsals estrangers tenen un bon coneixement de Catalunya i la seva llengua, i consideren que Barcelona ha esdevingut de màxim interès, més enllà de la situació política, per temàtiques noves com els preus de lloguer o l’agenda verda.