Ple de Diplocat on es va aprovar el balanç | DIPLOCAT
Ple de Diplocat on es va aprovar el balanç | DIPLOCAT
image_pdfimage_print

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha obert avui la reunió telemàtica plenària de l’entitat, que també ha comptat amb la participació del conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, qui l’ha presidit per delegació del president de la Generalitat. En les paraules d’obertura, Torra ha destacat que “la diplomàcia pública entesa en un sentit ampli és molt important i té molt a fer en aquests moments de crisi. En aquest sentit, els tres eixos d’actuació de Diplocat, recollits en el seu Pla estratègic, connectar-projectar-capacitar, han de permetre donar a conèixer i augmentar la visibilitat de Catalunya com a país obert, plural i turísticament responsable”. Per la seva banda, Solé ha remarcat que “Diplocat és un exemple del gran potencial que tenim, amb entitats diverses, administracions i actors locals amb plena vocació d’internacionalització”.

El Ple ha aprovat el balanç d’actuacions de Diplocat corresponent a l’any 2019, que per primer cop incorpora tant el detall de l’execució del pla de treball anual, com també una sèrie d’indicadors que en faciliten la valoració i visualitzen la voluntat de rendició de comptes i de transparència per part de l’entitat.

L’òrgan també ha aprovat avui el Pla d’internacionalització del món local. La secretària general de Diplocat, Laura Foraster, ha destacat que “tenint en compte que l’actiu principal del consorci és el seu caràcter plural i transversal, el Pla específic del món local s’ha fet comptant amb el punt de vista i la col·laboració de tots els membres del consorci representatius del món local”. El Pla és fruit de la feina d’un grup de treball sectorial específic que l’ha elaborat al llarg dels darrers mesos.

Publicitat
Publicitat

Entre les actuacions que  Diplocat desplegarà en el marc d’aquest pla destaquen l’anàlisi de casos de bones pràctiques, models i eines de bona governança, així com actuacions formatives, com ara l’organització del Seminari sobre fons europeus, eines i oportunitats de finançament per als ens locals. Aquest seminari tindrà lloc en un moment molt oportú, després que el Consell Europeu tot just hagi aprovat l’acord per a la recuperació econòmica d’Europa arran de la crisi causada per la Covid-19.

També es promourà en l’àmbit internacional, de la mà dels ens locals, els temes relatius al despoblament, l’equilibri territorial i la transició energètica, el turisme esportiu i altres models turístics, com també l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible (ODS).

Finalment, Laura Foraster ha aprofitat la reunió del Ple per presentar-hi les conclusions de l’Estudi sobre la presència i representació de Catalunya a la premsa internacional (2019). El treball analitza la presència de Catalunya a 10 grans capçaleres mundials. Entre les principals conclusions de l’estudi, que aviat estarà disponible al web de Diplocat, destaquen les següents:

  • Dels diaris analitzats, els que més atenció dediquen a la informació de Catalunya són, per aquest ordre, els britànics (22,90%), els francesos (22,40%), els alemanys (21,30%), els italians (20,50%) i, en menor mesura, els americans (12,80%).
  • La presència de Catalunya està directament relacionada amb temàtiques polítiques, especialment amb el conflicte entre Catalunya i Espanya. Una segona informació important és l’atenció que els diaris donen a l’auge de l’extrema dreta després de les dues eleccions al Congrés de Diputats de Madrid.
  • Els deu diaris analitzats han publicat un total de 584 peces periodístiques durant el 2019. La majoria responen al format de notícia, però el 16% són articles d’opinió.
  • Els corresponsals estrangers tenen un bon coneixement de Catalunya i la seva llengua, i consideren  que  Barcelona  ha  esdevingut  de  màxim  interès, més enllà de la situació política, per  temàtiques  noves  com  els preus  de  lloguer  o  l’agenda  verda.