image_pdfimage_print

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha anunciat que “els Mossos d’Esquadra podran realitzar persecucions transfrontereres en calent cap a territori francès a partir de l’1 de juliol”.

Buch ha confirmat que “les persecucions de delinqüents en zona transfronterera del que és Catalunya ha estat una reivindicació històrica per part del Govern de la Generalitat i ja des de l’inici del desplegament dels Mossos d’Esquadra sempre s’ha reclamat poder perseguir els delinqüents més enllà de la nostra frontera”.

“L’any passat vam aconseguir poder fer-ho dins el territori espanyol i a partir de demà ja es podrà fer també a la Catalunya del Nord en territori francès”, ha assenyalat.

Publicitat
Publicitat

El titular d’Interior ha explicat també que “davant d’una sèrie de delictes concrets, el cos de Mossos d’Esquadra podrà perseguir el delinqüent uns 10 km i, un cop dins de territori francès, el comandament passarà a la policia francesa”. “És evident que cal una bona coordinació entre els diferents cossos i forces de seguretat com tenim fins ara”, ha dit.

El conseller ha destacat la importància d’aquest acord que “junt amb la incorporació dels Mossos d’Esquadra al Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), aprovat en Junta de Seguretat presidida pel president Torra el mes de setembre de 2018, suposa un gran avenç”.

La Junta de Seguretat de Catalunya de 10 de juliol de 2017 va assignar a la Comissió Mixta la funció d’estudiar la possible inclusió de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra com a agent habilitat per a dur a terme persecucions transfrontereres en calent d’acord amb el que es recull a l’article 41 del Conveni d’Aplicació de l’Acord Schengen (CAAS).

No va ser fins a la Junta de Seguretat de 6 de setembre de 2018 que es va confirmar la possibilitat de poder incloure els Mossos d’Esquadra com a agent habilitat per a dur a terme persecucions transfrontereres en calent. El grup de treball derivat de la Comissió Mixta de 2 d’octubre de 2018 va dissenyar un protocol específic que establís un mecanisme de coordinació entre les forces i cossos de seguretat en aquests casos.

En conseqüència, el Gabinet de Coordinació i Estudis va elaborar, conjuntament amb les FCSE i la PG-ME, un protocol de coordinació de les forces i cossos de seguretat de l’Estat que va ser revisat i validat a la reunió que es va fer a la Secretaria d’Estat de Seguretat el 4 de setembre de 2019 amb representants de les FCSE i de la PG-ME.

Aquest protocol va ser aprovat i signat pels secretaris de la Comissió Mixta, el director del Gabinet de Coordinació i Estudis i el director general de la Policia de la Generalitat a la reunió de la Comissió Mixta del 4 de març de 2020.

La pandèmia COVID-19 va aturar les gestions per concretar la data de posar el protocol en funcionament, atès que des de l’Estat havien enviat demanda a la Comissió Europea perquè integressin la PG-ME com a cos competent en el marc de l’article 41 del CAAS.