image_pdfimage_print

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha enviat una carta al ministre espanyol d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, a través de la qual manifesta la necessitat d’eliminar el vot pregat, i li fa extensiva un conjunt de propostes, entre elles la digitalització del vot exterior (el vot per Internet amb descàrrega de documentació en línia), per tal de contrarestar la baixa participació de l’electorat resident a l’estranger.

Segons Solé, les “particularitats i dificultats que presenta l’actual sistema de vot exterior menyscaben la capacitat de la ciutadania d’exercir aquest dret fonamental”. Una mostra dels efectes negatius de l’actual sistema de vot és la caiguda en el percentatge de registres al CERA (el cens electoral de residents a l’estranger) que ha passat del 31,74% el 2008 a un 5,75% el 2019, coincidint amb l’aprovació de la reforma LOREG de 2011 i la introducció de la necessitat de pregar el vot.

Per fer front als esculls que han d’afrontar les persones que volen votar des de l’exterior, a banda de l’eliminació del vot pregat, Solé proposa diferents mesures com la regulació de la butlleta en blanc, per tal que els votants a l’exterior puguin escriure directament la seva opció de vot sense haver-se d’esperar a rebre les butlletes impreses de cada formació política, i la possibilitat de descarregar la documentació per Internet. Ambdues mesures suposarien un estalvi de temps i recursos econòmics. Segons Bernat Solé la introducció del vot electrònic també “eliminaria les incidències per les trameses a través del correu postal”.

Publicitat
Publicitat

Així mateix, el conseller expressa la seva preocupació davant les diferents incidències relacionades amb els actuals terminis de gestió de la documentació electoral, així com l’obligatorietat de fer els tràmits de manera presencial als consolats i la manca de recursos d’algunes de les delegacions consulars.

La carta conclou tractant els aspectes relacionats amb els costos d’enviament de la propaganda electoral als votants, tant als que són al territori com els que són fora. Solé se suma a la demanda feta per altres institucions com el Parlament i el Síndic, així com altres territoris de l’Estat, que plantegen fer arribar als votants la propaganda electoral a través d’un enviament únic, en comptes de fer-ne un per cada partit polític. Tenint en compte que són costos que s’assumeixen a través de subvencions als partits polítics o a Correos, la mesura implicaria una considerable reducció de despesa pública alhora que reduiria l’impacte ambiental.

carta