Carpeta que contenia el material que feien servir els voluntaris de la Gigaenquesta | ANC Mataró
Carpeta que contenia el material que feien servir els voluntaris de la Gigaenquesta | ANC Mataró
image_pdfimage_print

A finals de 2015, l’Agencia Española de Protección de Datos (AEPD) va multar tant a l’Assemblea com a Òmnium amb 200.000 euros cadascuna per la Gigaenquesta del 9-N, emmarcada dins la campanya Ara és l’hora de les dues entitats i que es va promoure per conèixer l’opinió de milers de ciutadans sobre la construcció d’un nou país. La multa de l’agència va ser el resultat de la denúncia de Vox, Ciutadans i divuit particulars.

Des de llavors, les dues entitats han seguit dos processos paral·lels de denúncia pel mateix fet. L’Assemblea va optar per presentar directament un recurs d’empara per vulneració de drets fonamentals al Tribunal Constitucional, mentre que Òmnium va presentar prèviament un recurs de nul·litat. Com que no va prosperar, ara ja són les dues entitats que han presentat recurs d’empara i d’aquí el decalatge en el temps dels dos processos. Tot i que són dos recursos, les dues entitats van coordinades ,ja que l’advocat que porta el procés és el mateix.

Tant l’Assemblea com Òmnium posen de manifest que aquest recurs és l’últim pas necessari per poder recórrer la sanció a instàncies europees. Pep Cruanyes, vicepresident de l’Assemblea, afegeix que aquest fet és un atac “contra la llibertat d’expressió, contra la llibertat d’associació i és una mostra més de repressió política que estem patint”. Cruanyes denuncia que és “un exemple més de la repressió econòmica que patim i que tant el Tribunal de Cuentas, el Tribunal Suprem, com el jutjat número 13 i el TSJC, segueixen el mateix patró”.

Publicitat
Llibre: El Judici - Lluís Busquets
Publicitat

La Gigaenquesta va mobilitzar al voltant de 30.000 persones que van visitar gairebé un milió de cases arreu de Catalunya entre el 4 d’octubre i el 7 de novembre del 2014. Les dues entitats recorden que sempre es va informar sobre la Gigaenquesta, tant a les persones a les quals es realitzava com a les autoritats competents.