Mustafa Koçak
image_pdfimage_print

El músic Mustafa Koçak s’ha convertit en l’últim membre de la banda d’esquerres turca Grup Yorum en morir després d’una prolongada vaga de fam intermitent per protestar per les accions legals contra la banda. El grup jurídic Halkın Hukuk Bürosu, o el Gabinet d’Advocats del Poble, ha anunciat avui divendres 24 d’abril la mort de Koçak sobre el que va dir que era el 297è dia de la seva vaga de fam, i que al seu client no se li havia concedit el dret a un judici just.

“Sabeu que l’estat va assassinar Mustafa per no escoltar-lo al jutjat”, va dir la declaració del grup de juristes. Koçak demanava una revisió del judici davant la parcialitat manifesta del tribunal així com la petició conjunta del Grup Yorum des de fa gairebé un any:

– Retirar la prohibició dels concerts de la formació musical.
– Retirar la inscripció del Grup com a “terrorista” per la seva música.
– Alliberament dels músics presos per Erdogan.
– Retirada dels casos judicialment oberts.
– Aturar els assalts policials contra el centre cultural Idil.

Publicitat
Publicitat

El Grup Yorum és un grup de música folk turca d’esquerra. Han publicat 22 àlbums des de la seva fundació el 1985.  Fou format per quatre amics el 1985, es va popularitzar a Turquia durant la dècada dels 90 pels seus temes revolucionaris i la seva combinació dels folklores kurd i turc, amb lletres dedicades a la lluita contra el capitalisme i l’imperialisme. Malgrat les múltiples detencions i judicis que han sofert (més de 400), de la confiscació dels seus àlbums i la prohibició dels seus concerts, és un dels grups més venuts i escoltats en la història de Turquia.

Alguns dels seus membres gestionaven un centre cultural alternatiu a Istanbul. La banda havia ofert nombrosos concerts a Europa on hi viu una important comunitat turca. A Turquia havia arribat a congregar 200.000 persones en els seus concerts enormement populars per barrejar música moderna amb el folklore turc. El grup ja fou detingut el novembre de 2016 i alliberat uns mesos més tard.

A la fi de 2017 van llançar el seu últim Àlbum Ille Kavga (que significa lluita costi el que costi), en la portada de la qual apareixen els instruments que varen ser destrossats per la policia durant una batuda en 2016, en un centre cultural on els membres varen ser de nou arrestats i empresonats. El desembre de l’any 2017 van passar a la clandestinitat davant la persecució política patida sota el règim d’Erdogan.

1 COMENTARI

Comments are closed.