image_pdfimage_print

La Intersindical-CSC promou la creació d’una Xarxa solidària de treballadores i treballadors autònoms per superar la crisi provocada per la Covid-19 com a alternativa a la manca de polítiques efectives adreçades al col·lectiu. És una iniciativa de base, transversal i participativa, semblant a la del manifest tanquemcatalunya.cat per respondre al mateix repte.

Som Autònoms, les treballadores i els treballadors autònoms de la Intersindical-CSC, fa temps que denuncia que són dels col·lectius més desprotegits i amb les pitjors condicions laborals pel que fa als pocs drets i moltes obligacions que tenen per dur a terme les seves activitats professionals.
Ara, amb la situació que s’ha produït com a conseqüència de la crisi provocada per la Covid-19, s’ha fet encara més palesa la vulnerabilitat i la manca de protecció institucional, malgrat ser un col·lectiu molt nombrós i bàsic pel funcionament del país.

Aquest col·lectiu entén que cal treballar des de l’àmbit sindical, polític i social per reivindicar per a les treballadores i els treballadors autònoms les condicions dignes que mereixen i denunciar les realitats sobre el col·lectiu i que posen en risc llocs de treball i una part molt rellevant del teixit econòmic català. Entre d’altres, exposen els greuges següents:

Publicitat
Publicitat

Les quotes que paguen els treballadors i treballadores autònoms no s’ajusten a la seva realitat econòmica. Actualment, en plena crisi sanitària i amb conseqüències econòmiques i socials molt greus, la immensa majoria dels autònoms porten un mes sencer sense facturar res i pagant igual.

Les mesures d’ajut de les administracions públiques son insuficients, poc clares, complexes en tramitació i arriben tard. Són molts tràmits amb una burocràcia excessiva i no tots els afectats reals es podran acollir als ajuts, degut a que els criteris no s’ajusten a la realitat del que estan vivint les persones afectades.

Per acabar-ho d’adobar, denuncien que existeix una manca d’informació clara oficial i publicada molts dies després de les rodes de premsa dels diferents governs, català i espanyol, però sempre poc eficients i concretes per a les necessitats existents en el col·lectiu de treballadores i treballadors autònoms.

Pel grup cada dia més nombrós de Som Autònoms de la Intersindical-CSC és possible aportar propostes i solucions reals i efectives en aquests dies de confinament, en el que el poble català ha demostrat la seva capacitat d’autoorganització i de solidaritat i mantenen que cal treballar perquè els i les nostres autònoms puguin sobreviure, però també puguin estar preparats per a situacions similars en un futur proper, i en aquest sentit, han optat per crear una Xarxa solidària de treballadores i treballadors autònoms, un espai on totes les persones que treballen per compte pròpia puguin donar-se a conèixer i vendre els seus productes i serveis, que sigui alimentada per tots i utilitzada per molts més.

Tot plegat, en consonància amb aspiracions compartides de la societat civil, de cara a promoure hàbits de consum de quilòmetre zero relacionant a la ciutadania amb treballadores i treballadors autònoms, convertint aquests nous hàbits com a alternativa a les grans multinacionals que s’enriqueixen i no reverteixen el seu capital a la nostra societat i no dubten en cercar mecanismes per minvar els drets laborals de les persones treballadores, avui aplicant-los ERTO però fins ara precaritzant i mercantilitzant les seves condicions laborals.

Volen que el nostre comerç i professionals de proximitat, de quilòmetre zero, ajudin a la ciutadania en situacions crítiques, com les que vivim, facilitant les compres i els serveis que actualment són difícils d’obtenir pels canals habituals, no només estan més a prop sinó que també volem ajudar a la ciutadania. De la mateixa manera, la ciutadania podrà col·laborar a mantenir el teixit de treballadores i treballadors autònoms del nostre país, tot fent possible un renovat compromís civíc semblant, per exemple, al que persegueix Primàries Catalunya en relació amb els nous tipus de polítics que necessita el país.

Aquest espai oferirà a tots els autònoms del país un lloc on es podran anunciar de forma gratuïta, indicar on son, que fan, si en poden fer servei a domicili, si tenen pàgina web, si agafen comandes per telèfon, etc. Un espai on tothom que necessiti productes i serveis els podrà cercar en el seu entorn més proper, per tant de quilòmetre zero. Un espai que ha de posar les bases per un futur de comerç sostenible i de proximitat i una nova forma d’economia i de consum. Per poder accedir a publicar els serveis o productes, només caldrà omplir un formulari i la ciutadania podrà saber quines persones autònomes ofereixen els seus serveis podran accedir al llistat de persones autònomes adherides.

Aquest espai s’inicia en un espai virtual, que millorarà en els propers mesos, amb la col·laboració d’aquelles persones autònomes que vulguin ajudar a participar-hi econòmicament de manera solidària i simbòlica amb una quota solidària. Des de Som Autònoms de la Intersindical-CSC s’ha prioritzat la necessitat de posar en marxa el més aviat possible aquest servei.