Foto del Consell de Govern del Consell per la República | CxR
Foto del Consell de Govern del Consell per la República | CxR
image_pdfimage_print

El Consell per la República ja fa setmanes que estaria preparant una campanya d’objecció fiscal sota el nom ‘Prou Monarquia‘ amb l’objectiu que els contribuents catalans deixessin de pagar la part equivalent dels impostos corresponents a la monarquia espanyola. De fet, estava previst fer pública la campanya a mitjans del mes de març, però la greu crisi de la Covid-19 n’ha retardat el llançament. De fet, es contemplava el fet que l’Estat retardés els terminis de la RENDA, cosa que finalment no ha passat. Aquesta seria la primera campanya del Consell amb un enfocament de desobediència civil.

El Consell per la República, amb aquesta campanya, pretén coordinar la iniciativa de diverses organitzacions i nuclis locals del Consell i de l’ANC que proposaven iniciatives semblants. De fet, l’any passat ja va tenir lloc una iniciativa semblant per part del col·lectiu ‘Ni un euro per la repressió’ que va tenir el suport d’alguns CDR i locals de l’ANC. Algunes persones de les quals van dur a terme l’acció de desobediència exposen que el procediment es va dur a terme de forma satisfactòria, de manera que van deixar de pagar una part dels impostos i van ingressar-ne la part equivalent a una ONG.

La repercussió de l’acció de l’any passat va ser relativament petita, ja que només va tenir el suport d’algunes organitzacions d’àmbit local. Però aquest any, podria tenir un impacte molt superior, pel fet de tenir el suport del Consell per la República, que alhora té el suport de 90.000 ciutadans i de partits i organitzacions d’àmbit nacional.

Publicitat
Publicitat

Alguns Consells Locals del Consell per la República han començat a fer difusió de la campanya malgrat que encara no s’ha fet pública oficialment:

Cal recordar també que ja des de l’any 2012, el col·lectiu ‘Ara o mai’ va impulsar la campanya Catalunya Diu Prou, la qual proposava un mecanisme per pagar els impostos a l’Agència Tributària de Catalunya, en lloc de fer-ho a l’espanyola. L’acció proposada és, en aquest cas, diferent de la de l’objecció fiscal, però també té una càrrega política important, en el marc de l’independentisme, ja que d’una forma legal, atorga la clau de la caixa dels impostos dels catalans a la Generalitat, cosa que és una de les debilitats del govern nacional a l’hora de prendre el control del seu territori.