image_pdfimage_print

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha traslladat al president Pedro Sánchez una proposta triple perquè les institucions de l’estat espanyol combatin la propagació del COVID-19: el confinament total; la protecció absoluta dels treballadors, els autònoms i les persones vulnerables; la reducció de l’impacte econòmic, i el reforç equitatiu del sistema de salut.

Confinament total

Durant la seva intervenció, el president de la Generalitat ha tornat a demanar al president Sánchez que decreti el confinament total, l’aturada de qualsevol activitat que no sigui un servei essencial, alimentari o farmacèutic i que només es permetin desplaçaments per a les persones que treballen en serveis bàsics, tal com ho diuen els millors científics i, recentment, també quatre presidents de comunitats autònomes. L’executiu espanyol s’ha compromès a estudiar les propostes.

Publicitat
Publicitat

Protecció absoluta dels treballadors, autònoms, persones vulnerables i reducció de l’impacte econòmic i social

El cap del Govern ha demanat mesures perquè els treballadors, els autònoms, el tercer sector i tothom se senti tranquil i segur de poder quedar-se a casa:

Economia

  1. Suspendre la regla de despesa i dels objectius de dèficit de les Comunitats autònomes per al 2020 i 2021.
  2. S’ha de dotar de mecanismes de finançament per a aquelles Comunitats autònomes que ho requereixen.
  3. És necessari suprimir la regla de despesa per als ens locals i eliminar les limitacions a la utilització del superàvit del 2019.

Salut

  1. Més recursos per a les CCAA i a fons perdut.
  2. Flexibilització de la contractació d’urgència pels ens locals, eliminant les limitacions existents.

Mesures socials

  1. Triplicar els recursos per ajuts socials atorgats a les CCAA.
  2. Regular la suspensió de lloguers durant la durada dels confinaments.
  3. Allargar la impossibilitat de tallar subministraments per a persones vulnerables i ampliar els supòsits de vulnerabilitat.

Treball

  1. Millorar la prestació per als treballadors autònoms, ampliant-la als que pateixin una caiguda d’ingressos del 50%.
  2. Bonificar fiscalment el manteniment de l’ocupació per mitjà de l’impost de societats.
  3. Millorar les condicions dels ERTO.
  4. Agilitzar el cobrament perquè els treballadors afectats no hagin d’esperar fins el 10 de maig per cobrar les primeres prestacions.
  5. Donar ajudes a les famílies en serveis essencials amb dependents.
  6. Atorgar una paga compensatòria als pares o mares que s’hagin de reduir la jornada mentre duri el tancament de les escoles.

Pimes i autònoms

  1. Suspensió dels terminis de pagament de les retencions d’ IRPF, IVA i Societats i de les cotitzacions socials i els terminis de pagament de deutes tributaris liquidats per l’administració.
  2. Minorar els mòduls per IRPF i IVA per a les empreses més petites.
  3. Moratòria dels deutes bancaris de les pimes i autònoms afectats pel COVID-19.

Finançament

  1. Clarificar les condicions d’accés a les mesures de liquiditat, que haurien de ser àgils i els avals amb una cobertura del 100%.
  2. Rebaixar de manera substancial el mínim de 100.000 euros per accedir al finançament per evitar que sigui una barrera per les petites empreses.
  3. Ampliar la línia de finançament de 200 milions d’euros per donar suport financer als sectors de transport, turisme, hostaleria,  educació, cultura i oci.

Investigació

  1. La investigació requereix més recursos, que els crèdits destinats a investigació sobre el COVID-19 siguin ampliables.

Telecomunicacions

  1. Suprimir l’article 20 del RDL 8/2020 per tal que se suspengui la portabilitat de numeració entre empreses de telecomunicacions.

Reforç “equitatiu transparent i urgent” del sistema de salut

Finalment, i en un punt central de la reunió, el president Torra ha urgit el govern espanyol a estipular un criteri transparent i equitatiu de repartiment dels materials de protecció sanitària, els equipaments de tractament i els tests de diagnòstic, per evitar  greuges o rumorologia equivocada sobre una qüestió tan sensible.

Així mateix el conseller d’Interior, Miquel Buch, ha reiterat la petició d’aturar i de confinar Catalunya excepte els serveis bàsics, petició feta ja fa 10 dies al govern espanyol i per ara amb resposta negativa.

Buch també ha informat que les dades de circulació de sortida a l’àrea metropolitana de Barcelona indicaven una reducció del 92’7% respecte al 8 de març, un diumenge normal ara fa quinze dies, i d’un 89,8% de reducció a l’entrada.

Respecte al 112, Buch ha recordat que les crides d’aquests dies estan donant resultats. “El telèfon 112 és només per a emergències, no per a consultes. Ara estem en el 37%, per tant, pràcticament 6 de cada 10 trucades són per emergències i encara en tenim 4 que són per a consultes”.

El conseller ha recordat també el certificat autoresponsable que entra en vigor a partir de les 00.00 hores d’aquesta nit com a eina per facilitar i agilitzar las tasca dels ciutadans quan hagin de moure’s per Catalunya i també la dels agents policials que vetllen pel compliment del confinament. Es tracta d’un document que explica a la ciutadania quan pot i quan no pot sortir al carrer i que hauran de mostrar als cossos policials quan aquests els aturin.

El conseller ha explicat que mitjançant aquest document la Generalitat vol demostrar que confia en els ciutadans i que així s’evitarà la confusió generada pel Reial Decret del Govern espanyol que deixa molt obertes les opcions per a que la gent pugui anar a treballar en la majoria de casos.

L’aplicació digital també servirà per dur-lo sempre al mòbil i és accessible des de la web del Departament d’Interior.