El COVID-19 a Catalunya i Terrassa

image_pdfimage_print

A Terrassa i a tot Catalunya estem en fase d’alerta des de fa tot just una setmana i escaig. Aquests dies ens trobem carrers quasi deserts, comerços tancats i una activitat econòmica que funciona a mig gas, i tots nosaltres a casa confinats, per a la nostra pròpia seguretat. Així i tot, veiem que els confinaments no són respectats. En una setmana ja s’han posat només a Catalunya 2.805 sancions segons dades d’Interior, de les quals Terrassa n’acumula 104, tal com ha fet saber la policia municipal. Són dades que no agraden. Ens cal un confinament total, i també tancar el país, com proposa el manifest #TanquemCatalunya amb més de 100.000 signants. Uns confinaments que ens han de fer més forts i fortes.

La setmana passada es va acabar amb unes dades que ens deien que a Catalunya tenim 4.200 persones infectades, de les quals malauradament, 122 han mort, tal com ha fet saber el departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. En clau local tenim 161 infectats i 7 persones mortes, dades facilitades per Hospital i Mútua de Terrassa.

I sembla que això va per llarg i que el virus no s’atura, però sí l’economia, el que està provocant que prop de 210.000 treballadores i treballadors catalans siguin afectats pels ERTO segons dades d’Economia i Empresa de la Generalitat de Catalunya.

Publicitat

Per poder fer front a les pèrdues milionàries que aquesta aturada econòmica comportarà, és necessari que es facin bonificacions i exempcions d’impostos als treballadors autònoms i empresaris. Tot això estudiat entre les diverses administracions públiques.

També s’hauria de tenir en compte la possibilitat de fer que les moratòries d’hipoteques i lloguers fossin aplicats als col·lectius més afectats per a poder fer front comú a les despeses i evitar desnonaments injustos.

Cal facilitar ajuts socials als col·lectius més vulnerables i en clau educativa si aquest confinament segueix vigent, haurem de tenir en compte un possible allargament dels cursos escolars i aplicar l’educació telemàtica tan aviat i efectiva com sigui possible.

En qualsevol cas, cal començar a pensar com ens en sortirem d’aquesta i com ajudar el teixit econòmic, empresarial, i a tots els que ara mateix estan patint doblement, pel coronavirus i pel seu futur laboral.