ONU
ONU
image_pdfimage_print

Òmnium Cultural ha demanat al Consell de Drets Humans de les Nacions Unides que exigeixi a l’Estat espanyol una amnistia que inclogui tots els represaliats en el marc del conflicte polític a Catalunya. En una intervenció oral davant el Relator per les Minories de la ONU, l’entitat presidida per Jordi Cuixart ha denunciat que “la repressió per la via judicial segueix en peu” i, malgrat la resolució ferma del Grup de Detencions Arbitràries de fa gairebé un any, els líders polítics i socials, com el mateix Cuixart, segueixen empresonats per haver exercit drets fonamentals com el de reunió i la llibertat d’expressió. En aquest sentit, Òmnium insta l’ONU a intercedir i traslladar urgentment a l’Estat espanyol la necessitat de complir els seus compromisos amb la legalitat internacional i adoptar mesures urgents per alliberar tots els presos i acabar amb la repressió judicial. “El nou govern espanyol va adquirir públicament el compromís de desjudicialitzar el conflicte polític a Catalunya”, assegura la petició, “però la realitat és que la repressió segueix i els líders polítics i socials continuen empresonats”.

En el marc del debat interactiu amb el Relator, i en condició de membre de la Xarxa Europea per a la Igualtat Lingüística (ELEN), Òmnium ha repassat la repressió viscuda des del setembre de 2017 a les portes del referèndum de l’1-O, amb l’empresonament dels presos polítics i l’exili, així com els centenars de causes judicials obertes, detencions, empresonaments i deportacions a partir de les protestes contra la sentència, entre d’altres. És per això que l’entitat veu imprescindible l’amnistia i demana a l’ONU que exigeixi a l’Estat espanyol una amnistia per a tots aquests represaliats. A més, des de la seu de les Nacions Unides a Ginebra, Òmnium Cultural recorda que el 80% de la ciutadania de Catalunya demana la fi de la repressió i aposta per una solució política al conflicte.