image_pdfimage_print

Ple a vessar. Ahir Perpinyà estava ple a vessar per assistir a l’acte del Consell per la República. Centenars de milers de persones vingudes d’arreu van desplaçar-se al Rosselló, inclosos alguns centenars de membres de la policia espanyola que van instal·lar diversos controls a l’autopista i a les carreteres, tant a l’inici com al final de l’acte principal. Val a dir que l’organització dels controls va ser del tot ineficaç per absorbir el volum de trànsit existent. Pot ser un possible tema que el Govern de la Generalitat dugui a la propera reunió bilateral Estat-Generalitat i reclamés el traspàs del control d’aquesta frontera per als Mossos d’Esquadra i així oferir un servei d’acord als estàndards europeus.

Transversalitat evident i manifesta d’un acte multitudinari. Mentre el vicepresident Oriol Junqueras remarcava l’encert de la taula de diàleg amb l’estat, constatava l’augment de l’independentisme dels darrers anys i apostava per continuar pel mateix camí per tal de fer-lo augmentar encara més, la consellera Clara Ponsatí reclamava fermesa, mobilització i manifestava la seva opinió contrària a engegar la taula de diàleg, donava l’experiència provada en altres ocasions. I el president Carles Puigdemont recordava que objectius com el que perseguim requereixen esforç i sacrifici i demanava que ens preparéssim.

El portaveu del Consell per la República de la Catalunya Nord, l’escriptor Joan-Lluís Lluís, donava la benvinguda a Perpinyà i recordava que la solidaritat entre catalans del nord i catalans del sud no és nova. Arrenca de l’endemà mateix del Tractat dels Pirineus. Hi és, hi ha estat i hi serà sempre en el futur.

Publicitat
Publicitat

Es pogueren escoltar missatges escrits, missatges de video de la majoria de presos polítics, exiliats i represaliats. En aquests missatges mostraven el seu agraïment pel suport rebut, la determinació a continuar endavant i la reclamació a la unitat d’acció.

Clara Ponsatí, com ja hem esmentat, criticà la taula de diàleg per ineficaç i per immerescuda per part de l’estat espanyol ja que, segons va explicar, mai no ha complert, només vol guanyar temps i la repressió continua. Molt aclamada, va recordar les lluites de la meridiana, de l’aeroport i de la plaça Urquinaona.

Toni Comín, va agrair tot el suport rebut, i va reivindicar el paper que té i que tindrà el Consell per la República.

Carles Puigdemont va començar recordant que si l’estat espanyol respectés els drets i llibertats dels ciutadans, Oriol Junqueras seria allà, lliure i exercint d’eurodiputat com es mereix. Va recordar el paper de la Catalunya Nord en els diversos conflictes del segle XX i del que portem del segle XXI, remarcant l’esforç i el sacrifici de molts que ens han precedit. Finalment va remarcar el punt d’inflexió en què ens trobem, cal recuperar l’energia i preparar-nos.

Aquest potser va ser el missatge més rellevant i repetit: multiplicitat de camins, coordinació per assolir l’objectiu, paper del Consell per la República i que el poble de Catalunya es prepari, perquè quan ens preparem, amb esforç, unitat i sacrifici, obtenim victòries.

1 COMENTARI

  1. Traspassar el control de la frontera als mossos d’esquadra? No em feu riure. Si són tan sectaris i anticatalans com la policia espanyola. Ho vam veure a les protestes d’aquesta tardor. Cal una refundació urgent dels mossos i fer molta neteja perquè treballen contra el poble català.

Comments are closed.