ONU
ONU
image_pdfimage_print

Òmnium Cultural reclama a les Nacions Unides que l’Estat espanyol compleixi la legalitat internacional i investigui de manera efectiva la violència policial exercida sobre la ciutadania l’1-O. L’entitat presidida per Jordi Cuixart ha denunciat davant l’ONU a Ginebra que, dos anys i mig després de la celebració del referèndum, els responsables de les càrregues indiscriminades gaudeixen de total impunitat. En el marc de la sessió plenària del Consell de Drets Humans, i en condició de membre de la Xarxa Europea per la Igualtat Lingüística (ELEN), Òmnium ha presentat un informe detallat on es posa de manifest que l’Estat espanyol està incomplint la Convenció contra la Tortura de les Nacions Unides, un dels principals tractats internacionals en matèria de drets humans signat i ratificat per Espanya i que va entrar en vigor l’any 1987. En l’informe, presentat al Relator Especial sobre la Tortura, Òmnium Cultural li demana que intervingui davant el govern espanyol per tal que dugui a terme una investigació ràpida i efectiva per castigar tots aquells que van perpetrar, ordenar o tolerar la brutalitat policial de l’1-O contra la ciutadania. L’objectiu és acabar amb la impunitat de què actualment gaudeixen els responsables d’aquesta violència i la reparació de les més de mil víctimes.

El text posa en relleu que les autoritats espanyoles han violat la seva obligació de portar a terme una investigació efectiva d’ofici per identificar i castigar els autors. Dedica especial atenció a l’actitud de la Fiscalia perquè “ha intervingut en repetides ocasions per obstaculitzar qualsevol investigació” i fins i tot a perseguir a algunes de les víctimes denunciants. També destaca la “manca d’imparcialitat manifesta d’alguns magistrats” i assenyala com les autoritats polítiques, especialment membres del govern i el mateix Rei d’Espanya, han expressat repetidament el seu suport a la intervenció policial i fins i tot han condecorat i ascendit els càrrecs policials que la van dirigir.

En l’informe també es demana suspendre de les seves funcions tots els oficials i comandants sospitosos i, si són condemnats, que se’ls expulsi de manera immediata de les forces de seguretat. Finalment, reclama anul·lar i retirar totes les medalles, bonificacions i promocions atorgades des del Govern espanyol als policies que van exercir directament la violència sobre la ciutadania. D’aquesta manera, l’entitat presidida per Jordi Cuixart denuncia davant instàncies internacionals que l’Estat espanyol ha ignorat i incomplet reiteradament els requeriments dels organismes internacionals i ONG’s que es van mostrar preocupats per la violència durant l’1-O i que han instat en diverses ocasions els poders de l’estat a iniciar una investigació efectiva sobre la violència policial. Entre aquests organismes hi ha diversos relators especials i experts de les Nacions Unides, un ex-Comissari per als Drets Humans del Consell d’Europa, un ex-Alt Comissionat per als Drets Humans de la ONU i ONG’s com Amnistia Internacional, l’Organització Mundial contra la Tortura, Humans Right Watch, entre molts d’altres.

Publicitat
Publicitat