Representants de Primàries Catalunya presentant la II Convenció Nacional. Al centre en Mario Soria i la Carolina Frías, nous portaveus nacionals de l'organització.
Representants de Primàries Catalunya presentant la II Convenció Nacional. Al centre en Mario Soria i la Carolina Frías, nous portaveus nacionals de l'organització.
image_pdfimage_print

Aquest dijous al matí ha tingut lloc al Col·legi de Periodistes de Catalunya la presentació de la II Convenció General de Primàries Catalunya en la qual les bases del moviment polític independentista tindran ocasió de debatre i decidir si aquest ha de presentar candidatura a les eleccions al Parlament de Catalunya, les quals seran convocades un cop s’aprovin els pressupostos per part del President Torra. L’objectiu d’aquesta candidatura seria la de defensar el mandat de l’1 d’octubre al Parlament, al qual els partits independentistes tradicionals han renunciat.

Els dos nous portaveus nacionals escollits per la Coordinadora Nacional, Mario Soria i Carolina Frías han explicat que en cas que s’aprovés concórrer a les eleccions, durant la convenció es posarà a debat el reglament. Aquest hauria de regular com s’han de desenvolupar les primàries obertes a la ciutadania que han de servir perquè els ciutadans puguin escollir qui seran les persones que formaran part de les llistes de la formació del primer al darrer lloc. Primàries Catalunya ha posat èmfasi en el fet que qualsevol ciutadà pot participar com a candidat en aquestes primàries. Avui dia ja hi ha quasi 47.000 electors registrats amb dret a vot i aquesta xifra s’espera que vagi creixent, ja que només cal donar-se d’alta al registre d’electors.

Anna Arqué, portaveu de Primàries Barcelona, ha estat l’encarregada d’iniciar la roda de premsa i ha volgut destacar la importància que siguin les bases independentistes les que escullin els representants. “Si a un candidat l’escullen des d’un despatx, serà des d’aquell despatx que el podran treure”. En canvi el que proposa Primàries Catalunya és un canvi de paradigma, que atorga el poder a les bases a l’hora de prendre les decisions.

El membre de Primàries Reus, Lluís Gibert, ha estat l’encarregat d’explicar com funciona el moviment, internament, després dels acords de la I Convenció General, celebrada el novembre passat. Ha volgut destacar que Primàries Catalunya sorgeix del municipalisme i per això són les assemblees locals el principal òrgan de la plataforma. Existeix una Coordinadora Nacional amb un representant de cada local que no pren decisions polítiques, sinó simplement decisions organitzatives i d’execució dels acords de les bases. D’altra banda, hi ha una separació completa entre els càrrecs orgànics i els càrrecs públics, cosa que no passa als partits tradicionals.

L’organització basa bona part de la seva capacitat de prendre decisions des de la base en la tecnologia. En Marc Pursals, informàtic i membre de la Unitat de Serveis Tècnics, ha estat l’encarregat d’explicar com qualsevol membre de l’organització pot posar a votació dels electors de la seva local una pregunta o posicionament i com fins i tot aquesta pregunta pot escalar-se a l’àmbit nacional de manera que tot el moviment decideixi. Aquesta és la manera com es prendran les decisions.

Primàries Catalunya va obtenir 50.000 vots i 50 regidors a les eleccions municipals de l’any passat. En molts municipis es va superar el 3% de vots que és el llindar mínim per entrar al Parlament de Catalunya, però en alguns d’ells no va ser possible obtenir representació local, ja que en les municipals el llindar és del 5%. Jordi Castellà, regidor de Primàries a Canet de Mar ha exposat que els electes locals ja tenen un contracte amb la ciutadania, el programa electoral que va ser elaborat de forma oberta amb el conjunt de la ciutadania. I que els posicionaments dels regidors al ple municipal s’acorden a l’assemblea local.