image_pdfimage_print

La Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura participa en el programa “El llenguado”, la sèrie divulgativa sobre la llengua catalana que TV3 estrena avui, 15 de gener a les 22.35 hores, amb un apartat en què l’equip de l’Optimot busca solucions i alternatives imaginatives als dubtes lingüístics.

“El llenguado” és una sèrie divulgativa —de vegades amb to humorístic— que presenten l’actriu i cantant Yolanda Sey (de les Sey Sisters) i Guillem Albà, actor i músic. Al llarg de deu capítols de 45 minuts es tractaran qüestions sobre el català que es parla avui i es recorreran els territoris de tot l’àmbit lingüístic amb la intenció de retratar la diversitat i la riquesa de la llengua. “El llenguado” comptarà amb una breu intervenció de la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa.

El programa de TV3 compta amb l’assessorament del lingüista i escriptor Pau Vidal. Els presentadors, en el rol d’investigadors no experts i plens de curiositat, troben centenars de parlants arreu del territori i busquen les formes pròpies i populars de parlar i anomenar les coses. També plantegen preguntes sobre la llengua, i entrevisten experts com Jordi Badia, Teresa Cabré, Magí Camps, Bernat Joan, Carme Junyent, Eulàlia Lledó, Xavier Mas Craviotto, Marina Massaguer, Pere Navarro, Neus Nogué, Albert Pla i Albert Rossich.

Publicitat
Publicitat

Músics, actors, escriptors i poetes participen també en les gravacions, des de Roger Mas o el traper Lildami, fins a la pianista Clara Peya o els rumberos Muchacho y los Sobrinos, i diferents glosadors, escriptors i escriptores com Bel Olid, Llucia Ramis o Lolita Bosch, Natza Farré, Roc Casagran, Ramon Solsona, Enric Gomà, Anna Manso, Jenn Díaz, Raül Garrigasaït, Joan Daniel Bezsonoff i Josep Pedrals o l’antropòleg Adrià Pujol, entre d’altres. Hi han col·laborat, igualment, periodistes com Mònica Terribas o Jordi Basté, experts en xarxes com Mariola Dinarés; instagramers com El Racó de l’Hipòlit; tuitaires com @aguedamush, @FocFollet, @elforatgatiner o @jaume_diadoc… i un gran nombre de parlants d’oficis diversos, com pagesos, mestres, forners, cuiners, pescadors, instal·ladors de calderes, estudiants, guardes forestals, jubilats, botigueres, ramaders, cambrers, ornitòlegs i caixers de és supermercat, per dir-ne uns quants.

“El llenguado” aposta per un model de llengua ric i divers, genuí i gens encotillat, respectuós amb les variants dialectals i adaptat als diferents registres de parla. Un dels objectius que té és, precisament, fer perdre la por de parlar malament que encara tenen molts usuaris de la llengua. Aposta per buscar les solucions genuïnes i autèntiques, més col·loquials i populars que la llengua ens posa a disposició, més que no pas corregir i encotillar. Vol, sobretot, celebrar la diversitat de la llengua i animar tothom a parlar-la, en tinguin el nivell de coneixement que en tinguin.

L’Optimot és el servei de consultes lingüístiques de la Direcció General de Política Lingüística. Amb 11 anys d’existència, ha atès més de 125 milions de consultes. El compte de Twitter @optimotcat, amb 37.000 seguidors, per aclarir i divulgar solucions lingüístiques amb un to distès. Fomenta converses amb la comunitat d’usuaris interessats en la llengua que permeten ampliar i millorar els continguts que s’ofereixen a través del cercador, construir xarxa i convertir la qualitat de la llengua en un projecte col·laboratiu.

El 2019, l’Optimot va atendre 26.044.128 consultes per mitjà del cercador i 5.052 consultes més a través del servei d’atenció personalitzada. En els darrers anys, Política Lingüistica ha adaptat tots els continguts de l’Optimot a la nova Gramàtica de la llengua catalana i ha elaborat fitxes específiques amb les novetats d’ortografia i normativa gramatical. L’Optimot disposa també d’un servei d’atenció personalitzada, amb més de 13.000 usuaris registrats el 2019, per atendre aquells dubtes que no es poden resoldre a través del cercador.