image_pdfimage_print

La ràtzia contra persones actives dels Comitès de Defensa de la República s’està saldant sense indicis criminals ferms que mantinguin l’empresonament segons les obstinades qualificacions del Ministeri Fiscal.

En contra del criteri del Ministeri Fiscal, les dues persones encara empresonades per defensar les seves idees amb un nostrat activisme social, han quedat en llibertat. El tribunal especial de l’Audiència Nacional espanyola ha decretat el seu alliberament amb fiança per a Jordi Ros i Germinal Tomàs. Les greus acusacions d’organització terrorista, fabricació i tinença d’explosius i conspiració per causar estralls decauen de forma indiciària com justificació per mantenir l’empresonament preventiu.

L’arrelament català d’aquests ciutadans ha estat determinant perquè el jutge espanyol reconsideri la seva situació de privació de llibertat. I així, entén que la seva estreta vinculació familiar i laboral seran la millor garantia perquè romanguin lligats a la causa oberta contra ells fins que se celebri el judici.

Publicitat
Publicitat

L’escrit del jutge espanyol consisteix en una revisió de decisions anteriors que justificaven l’empresonament d’aquestes persones. Si bé parteix de l’existència d’una organització, equiparada a un grup d’amics o de persones amb semblants coincidències en lluites socials compartides, no gosa pronunciar-se sobre “la naturalesa terrorista o no dels fets” que convertirien el suposat grup en una organització armada.

En aquest sentit, intenta una equiparació amb estructures de l’islamisme violent, ja que segons ell “hi primen les estructures horitzontals en detriment de les verticals”. Tot plegat per cometre delictes de terrorisme, encara que com en aquest cas, ni consti cap delicte objectivament determinat ni hi hagi concertació demostrada per “intimidar greument a la població”.

Per això, per desvirtuar totes les decisions anteriors ha de menester de l’existència “del nou fenomen delictiu” esmentat, el qual sense organització eficaç seria capaç d’escometre greus amenaces a la població o bé obligar els poders públics d’alguna manera.

Però tot plegat no serien meres conjectures si com diu l’escrit de l’Audiència Nacional espanyola que posa en llibertat els presumptes sospitosos defensors de les llibertats fonamentals i els drets civils, que “la investigació ha posat de manifest que els CDR són organitzacions perfectament estructurades, amb repartiment de funcions clarament definides, que mantenen una organització i estructura estable i permanent en el temps, amb individus que estarien coordinats entre si amb la finalitat de cometre delictes”. I afegeix, “per postular-se com una autèntica organització criminal”.