image_pdfimage_print

El primer govern espanyol de coalició, PSOE/PODEM, s’ha assolit gràcies al suport d’ERC, amb la seva abstenció. Les urgències en la investidura topen amb la calma a l’hora de nomenar el nou govern espanyol. Tanmateix, les exigències d’ERC no s’han fet esperar. Per Pere Aragonés, un dels principals arquitectes de la nova estratègia republicana, és clar que cal, per millorar el clima de diàleg, que es retirin les causes judicials espanyoles contra els catalans que es van mobilitzar abans, durant i després del referèndum d’autodeterminació de Catalunya.

En les declaracions fetes a Catalunya Ràdio, el vicepresident català ha matisat que la repressió no pot romandre com un condicionant present en la taula de diàleg que s’ha de constituir properament. Per tant, el govern català plantejarà obertament al govern espanyol que es retiri de totes les causes obertes per motius polítics en els darrers anys i en relació amb la celebració del referèndum d’autodeterminació.

Si la investidura ha estat un tràngol per a les formacions polítiques catalanes i espanyoles, ara s’obre una etapa de permanent estira-i-arronsa. Pel PSOE és important cuidar la majoria simple que pot fer-li fàcil la legislatura segons han admès. En especial, lleis de tot tipus i els pressupostos generals de l’Estat, més enllà del desgast lògic en el sistema de control parlamentari.

Publicitat
Publicitat

Tanmateix, com va avançar la diputada Montse Bassa, el suport a la investidura no és més que això, i per tant, caldrà esperar que la legislatura sigui tensa dia sí dia també. La visió espanyola de la política entrarà en contradicció permanent amb la visió catalana. Entre parlar de crisi catalana i d’exercici de l’autodeterminació (d’acord amb al mandat sorgit el primer d’octubre de 2017) hi ha un abisme de dificultats que condicionaran, ja ara, la negociació i aprovació dels pressupostos generals de l’Estat.

La investidura a un president espanyol suposa un sacrifici immens pels qui van ésser part activa en l’organització, celebració i explicació del referèndum d’autodeterminació de Catalunya. Per això, ERC necessita concrecions ràpides que puguin justificar la seva arriscada decisió, i d’aquí la necessitat d’aquesta demanda: “tancar causes judicials” que permetin la tranquil·litat social i la llibertat. En aquest sentit, el suport a la investidura seria, segons els dubtes expressats pel vicepresident català, com el punt de partida del que s’espera que passi des d’una visió catalana dels esdeveniments.

Tot i això, aquest plantejament no sembla compartit per la vicepresidenta en funcions espanyola, Carmen Calvo, per a la qual “la investidura és per governar” i tothom sap què significa governar (bàsicament aprovar els pressupostos generals i impulsar reformes legislatives).

El marc de la comissió estatutària (ja prevista) Gobierno/Generalitat és el punt de partida del que havia d’ésser una relació bilateral entre nacions que es reconeixien mútuament, i sobre la que s’espera aquesta evolució, segons es desprèn de l’acord polític entre ERC i PSOE i que va permetre el suport a la investidura per mitjà de la simple abstenció.