image_pdfimage_print

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha destacat en el missatge de Cap d’Any, que el 2020 ha de ser “l’any de la democràcia retrobada” perquè els catalans “volem governar-nos sota tres grans principis: democràcia, diàleg i drets humans”.

Després d’haver viscut un altre any de “democràcia segrestada”, on s’ha constatat, “amb més evidències que mai, la cara autoritària de l’estat espanyol”, el president ha defensat que aquest també ha de ser l’any “de dir-nos la veritat”. “Cal que, amb la més profunda honestedat, reprenguem el rumb i recuperem la iniciativa per traçar un horitzó il·lusionant”, ha destacat, fent una crida a “recuperar el sentit de la unitat que ens va permetre fer el referèndum del Primer d’Octubre”.

En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha insistit que “no hi ha cap solució real per Catalunya que no impliqui reconèixer el dret d’autodeterminació i el seu exercici”. “No podem tornar a caure al parany d’enganyar-nos a nosaltres mateixos”, ha apuntat.

Publicitat
Publicitat

Des de la Sala dels Diputats del Palau de la Generalitat, on ha pronunciat el missatge institucional, Quim Torra ha defensat que “no tenim un problema de convivència ni de banderes”, sinó “de drets, de benestar, de progrés i de justícia”, que cal resoldre “pensant en les generacions futures i no pas en les pròximes eleccions”.

Per aquest motiu, ha reiterat que la seva disposició al diàleg “és absoluta”, però ha demanat “continguts concrets i compromís de solucions polítiques i democràtiques”. “Sense un compromís per donar la paraula a la ciutadania sobre el futur polític de Catalunya, no hi ha diàleg honest, sinó tan sols una voluntat de tapar forats amb pedaços caducs”, ha alertat. I ha seguit: “Diàleg vol dir també reconeixement i, en aquest cas, vol dir bilateralitat i respecte pels subjectes polítics amb drets i deures”.

Un 2019 marcat per la repressió de l’estat

Fent balanç de l’any que deixem enrere, el president ha lamentat “les dificultats i les injustícies” que ha patit el país, a més de la “permanent judicialització de les decisions que els ciutadans i els seus representants polítics han pres”.

Una de les mostres més evidents que la repressió de l’estat “no s’ha aturat ni un sol dia” ha estat “el judici de la vergonya” dels presos polítics, amb una sentència de 100 anys de presó que ha esdevingut una “autèntica farsa que ha arribat a tots els racons del món”, denunciada per les entitats més importants de drets humans. “I, ara mateix, l’estat espanyol infringeix la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Cal que s’alliberi immediatament el vicepresident Oriol Junqueras i, també en conseqüència, es declari la nul·litat del judici al procés”, ha reivindicat el cap del Govern.

El president també ha subratllat que “l’ús de la justícia per fer política ha portat davant dels tribunals el president de la Generalitat”, per haver defensat la llibertat d’expressió i el suport als presos polítics i als exiliats amb una pancarta al balcó del Palau. Amb aquesta sentència, “que ja estava escrita quan van començar el procés judicial”, el cap de l’Executiu ha assegurat que volen inhabilitar-lo, però ha recordat a l’estat espanyol que “els presidents els nomena i els cessa el Parlament, els únics representants legítims de la ciutadania”. “I no permetré, ni acceptaré, que un tribunal, i encara menys una junta política, suplanti la sobirania dels catalans”, ha avisat.

Per últim, ha lamentat que també s’hagin empresonat persones vinculades a l’independentisme, “sense proves i amb interrogatoris que hem exigit saber en quines condicions s’havien produït”.

Malgrat els entrebancs viscuts, el president ha destacat que “tenim el deure d’encarar l’any vinent amb tota la força possible”, per enfrontar-nos a desafiaments com l’emergència climàtica i la pobresa energètica, “dues prioritats inexcusables”, mantenir el bon nivell dels indicadors econòmics del país i, alhora, ser capaços de “posar tota l’atenció en les persones més vulnerables o amb risc d’exclusió social”.

En aquest sentit, el cap del Govern ha afirmat que l’any vinent “les polítiques d’habitatge, d’educació, de dinamisme econòmic i d’equilibri territorial, o de salut, seran una prioritat destacada del Govern”. “El nostre és un país apoderat, que s’ha fet a sí mateix superant tots els impediments que li han posat des de fora. És per això que tinc tota la confiança en les nostres capacitats per a revertir les amenaces i aprofitar les oportunitats”, ha subratllat.